64 vármegye címerét készíti el Ficzere Mátyás. A közelmúltban megyei Príma-díjjal is elismert keramikusművész a történelmi Magyarországhoz tartozó címereket neo-habán stílusban, nagy méretű tányérokra festi meg. A művész a kollekciót a trianoni békeszerződés 100 éves évfordulóján szeretné kiállítani Kaposvár főutcáján.

A művész Scholtz Róbert könyvéből merít ihletet
A művész Scholtz Róbert könyvéből merít ihletet

"Ez nagyon nagy munka mert a tálak mérete meghatározza, hogy fél méteresek. Az elcsatolt részek lesznek majd áttörtek. Ott minden egyes lyuk kézzel lesz kivágva. Ki van szerkesztve de kézzel lesz kivágva. Vármegye székhelyekkel természetesen. És ezt a századik évfordulóra szeretném megcsinálni." - árulta el terveit Ficzere Mátyás.

Ehhez hasonló módon készülne el mind a 64 vármegye címere, csak nagyobb méretben
Ehhez hasonló módon készülne el mind a 64 vármegye címere, csak nagyobb méretben

A népi iparművész 50 éve dolgozik keramikusként. Mostani munkája során a művész több mint 1 tonna agyagot használ majd fel. Azt mondja: a megyei Príma-díjával járó pénzjutalomból fedezi a költségeket. Az elismerés alapítói, a vállalkozók örülnek, ha a díj ösztönzőleg hat a művészekre.

Daxner Gábor, a VOSZ megyei elnöke szerint nagyon jó érzés adni a díjat egy bizonyos cél érdekében és a cél az, hogy azokat a közéleti embereket, művészeket támogassák ezzel és elismerjék a munkájukat mert a társadalom asztalára odatették azt ami jár.

Ficzere Mátyás, a Megyei Príma-díj átadóján
Ficzere Mátyás, a Megyei Príma-díj átadóján

A művész a kerámiatálakat egy nyilvános tárlaton mutatná be a kaposvári sétáló utcán, a Vármegyeházától a Kossuth térig. Várhatóan 2020-ban.

Címkék: keramikus, Ficzere Mátyás, alkotás, Trianon, címer, vármegye, művész, kultúra