Az első rajz a város első gimnáziumáról 1812-ből származik. A város oktatástörténete azonban jóval korábbra nyúlik vissza. 1715-ben hirdették meg ugyanis az első tanévet Kaposváron.

Ettől a ponttól követi végig az elmúlt 300 évet Nagy Zoltán most megjelent könyve, "Hogy Kaposváron oskolák álléttassanak" címmel.

null

A kötet ünnepélyes bemutatóján Szita Károly, Kaposvár polgármestere azt mondta: az elmúlt 300 év azért is jelentős, mert bebizonyította, hogy kiváló pedagógusok dolgoztak és dolgoznak ma is a városban.

"Ami mögöttünk volt arról szólt, hogy voltak jó tanítók és tanárok, akik fontosnak tartották azt, hogy átadták a tudást. Elmesélték amit tapsztaltak. Akik a tudást átadták, építették és fejlesztették a várost és hiszem azt, hogy az elkövetkező esztendő és évtizedek is erről fognak szólni. Kaposvár további fejlődésének záloga az oktatásban van" - tette hozzá Kaposvár polgármestere.

Nagy Zoltán több mint egy évig dolgozott a köteten. A könyv 520 fejezetre bontható. A helytörténész azt mondja: Kaposvár a két világháború között lett igazi iskolaváros.

null

"Már néhány évtizeddel korábban is rászolgált volna. A dualizmus korában a 19. század vége felé rendkívül sokszínű oktatási struktúra alakult ki a városban" - mondta Nagy Zoltán, helytörténész.

A kötet egyébként az óvodától az egyetemeig vezeti végig a neveléstörténetet, de olyan, az oktatáshoz kapcsoló témák is helyet kaptak benne, mint cserkészet vagy az úttörőmozgalom. A kötetből a város iskolái ingyen kaptak egy-egy példányt.

Címkék: nagy zoltán, Hogy Kaposváron oskolák álléttassanak, könyv, oktatás, kultúra