Bemutatták hétfőn a Müpában azt a Stradivari-csellót, amelyet egy német mecénás vásárolt Várdai István csellista számára tartós, meghatározatlan idejű használatra.

A legendás csellót Ex du Pré-Harrell Stradivarius néven tartják számon, utalva korábbi tulajdonosaira: a tragikusan fiatalon, sclerosis multiplexben meghalt Jacqueline du Pré angol csellistára és Lynn Harrell amerikai művészre - közölte a Klasszikus Koncert Kft. hétfőn az MTI-vel.

Minden idők leghíresebb hangszerkészítője, Antonio Stradivari életében körülbelül 1100 hangszert készített, közülük 750 maradt fenn, ebből mindössze 65 cselló. Egy-egy Stradivari-cselló ára dollármilliókban, forintmilliárdokban mérhető. Az 1673-ban készült hangszer volt az első cselló, amelyet Stradivari a tanulóévek után saját műhelyében, önállóan készített.

A hangszert az adományozó mecénás pár hete vásárolta meg amerikai tulajdonosától Várdai István számára, aki eddig egy 1720-ban készült Montagnana-mestercsellón játszott, amelyet a jövőben is megtarthat.

fotó: MTI/Kovács Tamás
fotó: MTI/Kovács Tamás

Címkék: Várdai, stradivari, cselló, Kaposfest, kultúra