A 100 éves jubileumát ünneplő evangélikus gyülekezet várta december 4-én a Kaposvári Evangélikus Templomba az ádventi csendre vágyókat ádvent második vasárnapján. A lassan 15 éves múltra visszatekintő Evangélikus Ádventi Koncert idén is számos felemelő pillanatot tartogatott a résztvevőknek.

A koncerten a Kaposvári Evangélikus Kórus mellett fellépet a csákvári evangélikusok Harmonia Floriana Kórusa, a Pécsi Evangélikus Kórus, valamint a Liszt Ferenc Zeneiskola cselló együttese. A gyülekezet felújított orgonáját Kardos Kálmán szólaltatta meg.

A koncertet Mészáros Tamás a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület felügyelője nyitotta köszöntő szavaival, aki felhívta a figyelmet a 100 éves evangélikus gyülekezet jelentős múltjára és örömét fejezte ki, hogy a múltból építkező közösség mára, az egyházkerület egyik legélőbb és legdinamikusabban fejlődő gyülekezetévé vált.

A köszöntő szavak után Pongráczné Győri Boglárka lelkész áldott pillanatokat kívánt a népes közönségnek. Isten áldott jelenléte az est folyamán többször is átélhető volt. A fellépők közül elsőként a Pécsi Evangélikus Kórus lépett fel. Balázs Magdolna vezetésével a kórus többek között Praetorius, Schröter, Gallus és J.H. Schein ádventi kórusműveket adott elő. A kórust orgonán Siptárné Balázs Hajnalka kísérte.

Az est következő fellépője a Kaposvári Evangélikus Kórus volt. A kórust Vönöczky Gábor karnagy vezette. A zeneszámok alatt Pongráczné Győri Boglárka lelkész ádventi gondolatai hangzottak el.

A Liszt Ferenc Zeneiskola növendékeinek fellépése után végül a csákvári Harmonia Floriana Kórus zárta az estét. A Szebik Ildikó által vezetett énekkar Händel, Gesius és Eszterházy műveket énekelt, végül pedig Gryllus Dániel és Bencze Gábor közös művét adták elő. A kórust Kósa Rebeka zongorán, Szakály Szilvia és Szebik K. Vilmos hegedűn, Szebik Máté pedig fagotton kísérte.

A hosszú, de tartalmas este végén az immár hagyományosnak mondható kórusok közös fellépése sem maradt el. Idén Győrffy István „Alleluja” című művét Balázs Magdolna vezényelte, J.S. Bach „Zendülj lelkem énekszóval” című művét pedig Szebik Ildikó vezetésével Kardos Kálmán kísérte orgonán.

A zsúfolásig megtelt templom hallgatósága hosszú percekig nem akarta elengedni a kórusokat, tapssal köszönték meg, hogy idén is jól szervezett, minőségi muzsikával örvendeztették meg Kaposvár város zenekedvelő közönségét.

Címkék: koncert, evangélikus, kultúra, közösség