Egy különleges helytörténeti kirándulásra invitálta a közönséget a kaposvári Városszépítő Egyesület és a Polgári Casinó. Szex és Kaposvár címmel szerveztek ugyanis előadást, ahol a kéjnők és bordélyházak történetét mutatták be az 1800-as évek végétől. 

Kaposváron lakott az 1800-as évek végén Szigethy doktor, aki elmarasztaló levelet írt az alispánnak. Ebben a környéken működő 3 bordélyházat és a kéjnőket kritizálta. Akkoriban ugyanis ezen a környéken működtek az örömtanyák. Abban az időszakban ugyanis épp lakóhelye felé működtek az örömtanyák.

"Ebben az időszakban működtek a nyilvános bordélyok szabályozott keretek között. Nyilvántartásba véve a hölgyeket. Adóztak is a madammok a lányok után elég rendesen" - mondta a Kaposvári Városszépítő Egyesület elnöke, Máyerné Bocska Ágnes.

Ezen kívül azonban titkos találkahelyek is létrejöttek. Bár mindig a város szélén működtek a bordélyházak, a város terjeszkedésével mindig egyre beljebb kerültek.

Volt olyan időszak is a városban, amikor 3 bordély működött itt, 30 kéjnővel.
Volt olyan időszak is a városban, amikor 3 bordély működött itt, 30 kéjnővel.

Éppen ezért sürgették a kéjnők tevékenységének szabályozását, ami 1882-ben meg is történt a somogyi megyeszékhelyen. Hangzott el egy tegnapi "Szex és Kaposvár" elnevezésű kortörténeti előadáson.

"Ha azt mondjuk valakinek, hogy helytörténet akkor egy unalmas, poros előadás jut eszébe. Éppen ezért az volt a célunk, hogy úgy ismertessük meg Kaposvár dualista időszakát, hogy ne vegyék észre hogy egy helytörténeti órán ülnek" - mondta Kaposvár főépítésze, L. Balogh Krisztina.

A különleges előadáson az is kiderült, hogy bár a kéjelgés ellenőrzött keretek között zajlott a városban, mégsem voltak ritkák a nemi betegedések és a katonák megjelensével a kéjnők száma megnőtt. A bordélyokat 1928-ban záratták be. Az esten egyébként a jó hangulatról nemcsak a kíváló előadók, hanem az úgynevezett kukkolódobozok is gondoskodtak.

Címkék: szex, előadás, kultúra, kaposvár