Balatonszemesen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Tanszékének vezetésével évek óta zajlik egy középkori pálos kolostor feltárása.

A szerzetesek egykori lakhelyének és templomuknak a falmaradványai már nagyjából behatárolhatóak és a Barát-dűlő eddig is sok szép és érdekes lelettel örvendeztette meg a kutatókat.

Az idei ásatások utolsó napján azonban egy országos ritkaságnak számító szobor(darab) került elő: egy korabeli szerzetes kőbe faragott feje. Ebből a korból (XIII. - XIV. század), ilyen lelet még nem került elő.


a fotókat Papp Attilának, a Civil Régészeti Alap Egyesület elnökének köszönhetjüka fotókat Papp Attilának, a Civil Régészeti Alap Egyesület elnökének köszönhetjüka fotókat Papp Attilának, a Civil Régészeti Alap Egyesület elnökének köszönhetjüka fotókat Papp Attilának, a Civil Régészeti Alap Egyesület elnökének köszönhetjüka fotókat Papp Attilának, a Civil Régészeti Alap Egyesület elnökének köszönhetjüka fotókat Papp Attilának, a Civil Régészeti Alap Egyesület elnökének köszönhetjüka fotókat Papp Attilának, a Civil Régészeti Alap Egyesület elnökének köszönhetjüka fotókat Papp Attilának, a Civil Régészeti Alap Egyesület elnökének köszönhetjüka fotókat Papp Attilának, a Civil Régészeti Alap Egyesület elnökének köszönhetjük
a fotókat Papp Attilának, a Civil Régészeti Alap Egyesület elnökének köszönhetjük
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Címkék: pálos, kolostor, régész, ásatás, Balatonszemes, kultúra