Az idei évben a református templom adott othhon a közös ünneplésnek. 499 évvel ezelőtt indult el útjára a reformáció sokat változtatva az addiogi vallásgyakorláson. A vallásjavítási tanok nagy hatással voltak a vallásos alapeszmék átalakítására.

- A reformáció az Isten és az ember közössége létesítésének útján új útjelző táblákat helyezett ki. Ezek a "Sole-k", ami egy latin kifejezés, amely azt jelenti: egydüli és kizárólagos - mondta a Kaposvári Református Egyházközösség főgondnoka, dr. Fekete László.

Az ünnepen a kaposvári evangélikus közösség vezetője, Pongrácz Máté tartott előadást a hívőknek a közös énekkultúráról.

Luther Márton 1517. október 31-én függesztette ki tézieseit a wittenbergi vártemplom kapujára.
Luther Márton 1517. október 31-én függesztette ki tézieseit a wittenbergi vártemplom kapujára.

A reformáció mellett a kaposvári evangélikus közösség a saját fennállásának századik évfordulóját is idén ünnepli. Ebből az alkalomból egy 200 oldalas kötetben jelentették meg történetüket. A könyv alapját a centenáriumi év tavaszi kiállítása adta.

- Ez a gyülekezet történeti kiállítás szolgáltatta tulajdonképpen azokat a jegyzőkönyveket, azokat a fotókat, azokat az archívumokat, amiket egyébként őrzünk és az evangálikus lelkészi hivatalban megtalálhatók. De mi sem olvassuk és mi sem tudjuk kézbe fogni minden egyes alkalommal. Ezért ez a dokumentum kötet ebből a szempontból is egy érdekes hiánypótló munka, mert ezt bárki kézbe veheti, olvashatja, áttekintheti és hallatlan izgalmas dokumentumok vannak benne - árulta el a Kaposvári Evangélikus Egyházközség felügyelője, dr. Sütő Zoltán.

A könyv rövidesen mindenki számára elérhető lesz és díszkiadás elkészítését is tervezi a kaposvári evangélikus közösség.

Címkék: evangelikusok, reformáció, ünnep, kultúra