Évekkel ezelőtt az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány azért indított pert, mert szerintük az iskola körzethatárainak kijelölésekor jogellenesen elkülönítették a roma tanulókat. A Pécsi Ítélőtábla a múlt héten a szervezetnek igazat adva jogerősen kimondta, hogy az intézmény jövőre már nem indíthat elsős osztályt. A környéken élők többsége, így Horváth Mátyás is azt mondja, nekik jó ez az iskola, nem tapasztaltak megkülönböztetést és továbbra is ide akarják járatni gyermekeiket: "negyedik osztályos a kislányom és meg vagyunk elégedve, Tanulnak a gyerekek, oktatják őket és ugye itt van a közelben az iskola, nem kell buszozniuk sem."

Az általános iskolával kapcsolatos döntés a Kaposvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat legutóbbi ülésén is szóba került. A képviselők szerint is szükség van az ott folyó oktatásra és nem érzik, hogy a gyerekek el lennének különítve. Az igaz, hogy az intézményben tanulók jelentős hányada roma származású, ám mindez nem a kényszer, hanem a szabad iskolaválasztás miatt alakult így.

A város hat éve küzd azért, hogy megmaradjon a pécsi utcában az oktatás. A bíróság jogerős döntése után azonban már csak egy jogorvoslati lehetőség maradt - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere: "Teljes mértékben elhibázottnak tartom ezt a döntést és épp ezért arra kértem a jogászainkat, hogy soron kívül forduljanak a Kúriához felülvizsgálati kerelemmel!"

Címkék: szegregál, Kúria, Pécsi utca, ítélet, bíróság, iskola, kultúra