Somogy megyében 30 tehetségponton, több mint ezer fiatalnak segítenek, hogy minél jobban kibontakoztathassák adottságaikat. Somogy megye legnagyobb tehetségpontjában, a kaposvári Klebelsberg Kollégiumban tartottak pénteken Tehetség Konferenciát.

"2008-ban alakultunk, mi voltunk a megyében az elsők, a Dunántúlon a másodikak, azóta töretlen lendülettel működik a tehetségpont hiszen kétszeresen kiválóan akkreditált és most már európai tehetségponttá is váltunk" - árulta el Hujber Tamásné, a Klebelsberg Kollégium Tehetségpont szakmai vezetője.

tehetség konferencia

A tehetséggondozásban fontos szerepe van a Tehetségpontoknak, ahol többek között pályaorientációval és tanácsadással is segítik a fiatalokat.

"Kezdjük keresni a gyerek tehetségét idejekorán már, óvodáskortól kezdve, és aztán haladunk előre, próbáljuk megismerni, hiszen a tehetség nem tör utat magának, hanem nekünk kell érte menni, lehetőséget kínálni és a legfontosabb, hogy megtaláljuk ezeket" - avatott be minket a Tehetségpontok működésébe Prof. Dr. Balogh László, a Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke.

tehetség konferencia

A tehetséggondozásban nagy szerepe van a mentoroknak és a tanácsadóknak. Fontos, hogy a fiatalok személyre szabott segítségnyújtást kapjanak.

"Nagyon sok olyan apró kérdés, vagy probléma lehet, amiben ugye tanácsadóhoz fordulhatnak a szülők is, a gyerekek is, vagy akár a tehetségeket nevelő pedagógusok is. Hiszen ez azért egy kicsit ilyen speciális terület, nem feltétlenül ért hozzá mindenki olyan nagyon." - árulta el kérdésünkre az egri Eszterházy Károly Egyetem főiskolai tanára, Dr. Dávid Mária.

tehetség konferencia

Az oktatási szakemberek mellett Kaposvár önkormányzata is kiemelt figyelmet fordít a tehetséges diákokra. Oláh Lajosné, Kaposvár alpolgármestere a konferencián elmondta, Kaposvár mindig nagyon nagy hangsúlyt fektet a tehetséges tanulóira, és elismeri eredményeiket. De a város elismeri azon kollégáknak az eredményeit és munkáját is, akik felismerik és gondozzák ezeket a tehetségeket.

A kaposvári Klebelsberg Kollégiumban 33 szakkör működik, ahol több száz tanuló bontakoztathatja ki tehetségét.

Címkék: tehetségpont, Klebelsberg Kollégium, tehetség, konferencia, Kaposvár, kultúra