Tóth István nyugalmazott főkonzul a kárpátaljai magyarok 56-os részvételéről is beszélt a tegnapi előadásában. A Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság nemcsak ezzel az előadással emlékezik meg a forradalomról. Egy irodalmi pályázatot is kiírtak a várossal közösen, ahova rekordszámú, 90 munka érkezett, versek, novellák.

- Erdélyből érkeztek, délvidékről, Vajdaságból és én azt hiszem a kiírás alapján egy érdekes helyzet adódott, mert ilyen magas pályadíjak még soha sem kerültek kiírásra. Az első díj az 120 ezer forint - mondta a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság ügyvezető-titkára, Egerszegi Edit.

A legjobb műveket a Somogy Folyóirat 56-os különszámában jelentetik meg.

- Akik a forradalomban részt vettek, azok ma már 80 évesek. Ezért a legfőbb feladatunk az, hogy a középnemzedékeket és a fiatalokat emlékeztessük, és megtanítsuk nekik, mi volt az a forradalom - foglalta össze a Somogy Folyóirat főszerkesztője, Dr. Bába Iván.

Kaposváron néhány hét múlva már érezhető lesz a forradalami hangulat. Sétálóutcát több installáció díszíti majd, és egy tankot is elhelyeznek majd.

- Programjaink mindenkihez szólnak. Az utca emberét is szeretnénk megszólítani. És ami a legfontosabb, hogy a fiatalokat megismertessük 56 eseményeivel, hiszen a helyzetükből adódóan ők erről keveset tudhatnak - mondta Kaposvár kulturális referense, Jágerné Katona Zsuzsanna.

Ezen kívül több pályázatot is kiírtak 56-al kapcsolatban. A képzőművészeti és irodalmi alkotásokon mellett újdonság lesz a fényfestés. A városházát kell 56 szellemében megvilágítani. Erre jelentkezni szeptember 16-ig lehet. A pályamunkákat október 23-án az ünnepi műsor keretein belül mutatják be.

Címkék: tank, kaposvár, kultúra