A kaposvári könyvtárban idén nyáron a legtöbben a Pál utcai fiúkat keresték, de sokan olvastak kortárs irodalmat is. A pedagógusok szerint a diákok szívesebben foglalkoznak olyan olvasmányokkal, amelyek közel állnak hozzájuk, az életükhöz.

Akárcsak az előző években, az idei nyáron is sok diák kereste a kötelező olvasmányokat a könyvtárakban. Kaposváron a Megyei és Városi Könyvtárban a Pál utcai fiúk bizonyult a legnépszerűbbnek. Ezt a regényt 34 alkalommal kölcsönözték ki a vakáció alatt.

"Legsűrűbben a hagyományos kötelező irodalmat keresték, így elsősorban a Pál utcai fiúkat Molnár Ferenctől, a leggyakrabban kölcsönzött könyv ez volt, a kötelező olvasmányoknál, de az Egri Csillagok és a Kőszívű ember fiai szintén gyakran keresett könyv volt" - mondta a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár könyvtárosa, Bizvurmné Mózs Éva.

A kisdiákok közül sokan szeretnek olvasni, de nem mindig azt, amit az iskolában javasolnak nekik. A tapasztalat az, hogy a diákok szívesebben foglalkoznak olyan olvasmányokkal, amelyek közelebb állnak a hozzájuk. Az alsós tanítók még viszonylag rugalmasan alakíthatják az olvasmánylistát, ám erre később már kevesebb a pedagógusok lehetősége.

"Folyamatosan cserélődnek a klasszikusok a kortársra, de természetesen a klasszikusokat továbbra is megemlítjük és ajánlottként olvassák a gyerekek ha szeretnék, de azt gondolom a közösen feldolgozott olvasmányok egyértelműen a kortárs felé hajlanak" - árulta el Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium pedagógusa, Hevérné Kanyó Andrea.

Ilyen például a Berg Judit Rumini sorozata és Nógrádi Gábortól a Petepite. A könyvtárakban ugyanakkor nemcsak ezeket, hanem a regények rövidített leírásait és az olvasónaplókat is gyakran keresték a fiatal látogatók.

Címkék: olvasmány, kötelező, könyvtár, kultúra