Ősztől nagyobb szerepet kaphat a számítástechnika, illetve a digitális eszközök alkalmazása a magyar oktatásban. Egy most elkészült stratégia szerint ugyanis a jövőben új személetmód és új módszertan jellemezheti az oktatást. Így, a tervek szerint több tantárgy esetében is az eddigieknél hangsúlyosabb és gyakorlatiasabb lesz a számítógép használata.

- Fontos az, hogy ebben a folyamatban, amikor digitalizációról beszélünk akkor egyaránt értsük azt, hogy a gyerekeinknek ez már természetes, a gyerekeink számára ezt a lehetőséget a környezet már adja - jelentette be Czunyiné Bertalan Judit, digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos.

A teljes magyar oktatási rendszer digitális átalakítása várhatóan 2020-ra fejeződik be. Ennek keretében a diákok mellett a pedagógusok és a vállalkozók informatikai ismereteit és készségeit is fejlesztené a kormány. A szakértők szerint erre szükség is van, mert nagy a lemaradás ezen a területen.

- Itt nem egy egytényezõs megoldásról beszélünk, hanem egy hosszútávon komplex módon előrevihető folyamatról, és feltétlenül fontos lenne az, hogy minden diák és egyébként az őket tanító tanárok is fejlődjenek a kompetenciák területén, hogy az informatikai eszközök használata teljesen hétköznapi, megszokott legyen - válaszolta Jóföldi Endre, a Precognox Kft. ügyvezetője.

A kormány a matematikai, a természettudományi, az informatikai és a mûszaki képzésekre jelentkezõk számát is növelni szeretné. Az évek óta 25 százalékos jelentkezési arányt 40 százalékra emelnék.

Címkék: számítástechnika, 2016/2017, fejlődés, változás, iskola, oktatás, kultúra