A túlélők közül ketten is gyertyát gyújtottak vasárnap a kaposvári Holokauszt emlékműnél. Lipkovics Tibor, a Kaposvári Zsidó Hitközség tiszteletbeli elnöke 18 éves fiatalember volt, amikor elvitték a szerbiai Borba. Azt mondja: soha nem tudja elfelejteni az ott átélt borzalmakat és a rendkívül megerőltető munkát: "Egy rézbányában kellett dolgoznunk, illetve vasutat építettünk. Azért voltunk ott, hogy addig amíg dolgozni tudunk, addig tegyük azt, utána pedig az életünk kerül olyan helyzetbe, hogy vagy megmarad vagy sem."

A mai megemlékezésen Szita Károly, Kaposvár polgármestere azt mondta: a holokauszt nemcsak a zsidóság vesztesége, hanem mindanyiunké: "Kaposvár egésze sérült azzal, hogy a város akkori összlakosságának csaknem tizedét elhurcolták. Olyan sebet kapott a közösségünk, amelynek gyógyítását csak évtizedek múltán kezdhettük el azzal, hogy beszélünk történelmünk legszomorúbb napjairól."

Róna László a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke megemlékezésében felidézte, hogy Európából csaknem 6 millió zsidót küldtek lágerekbe. Magyarországról a zsidóság csaknem 70 százalékát: "Nekünk zsidóknak jogunk van emlékezni, de ugyanakkor kötelességünk emlékeztetni is az akkori borzalmakra, amik nem valamilyen elkerülhetetlen természeti katasztrófa miatt, hanem az emberi gonoszság miatt következtek be. Emlékeztetnünk kell, hogy többé ilyen ne következzen be! Ne fordulhasson elő, hogy vallási vagy faji alapon akár egyes embereket hátrányosan különböztessenek meg és kiírtásukra törekedjenek!"

 

Címkék: haláltábor, holokauszt, zsidó, áldozat, kultúra