Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság „Tűzről pattant” címmel írta ki idei alkotói pályázatát óvodások, általános és középiskolások részére, amelyre Somogyból rekord mennyiségű alkotás érkezett.

A pályázat célja az volt, hogy az óvodások és az iskolások kreatív alkotásokon keresztül mutassák be a tűzoltók izgalmas és egyben veszélyes világát. Az alkotások központi témája a tűzvédelem volt, amelyet a tűzoltói hivatás bemutatásával, egy tűzoltói beavatkozás ábrázolásával, vagy bármilyen más, ötletesen elkészített, a tűzvédelem fontosságát hangsúlyozó művel lehetett bemutatni.

Összesen 622 alkotást kellett értékelnie a bírálóbizottság tagjainak (Rónai Gábornak, a Kaposvári Egyetem művésztanárának, Lang Róbertnek, a Somogyi Hírlap fotóriporterének és Őszi Zoltánnak, a Rippl-Rónai Múzeum múzeumpedagógusának).

A zsűri 602 darab rajzot vett szemügyre, ezek közül 260 óvodások által készített művet kellett rangsorolniuk. Az iskolások 342 rajzzal, négy montázzsal, 13 számítógépes grafikával, két mémmel és egy videóval is neveztek.

A zsűrinek kifejezetten a 6-10 éves, valamint a 11-14 éves korosztály által küldött pályaművek okoztak fejtörést. Döntésükben leginkább a kreativitás és az újszerűség volt a meghatározó, de az igényességet, a társadalmi hasznosságot és a tűzvédelmi szempontokat is szem előtt tartották.

Óvodások:

1. Hauer Friderika (Festetics Karolina Központi Óvoda Damjanich utcai Tagóvoda)

2. Ács Nóra (Balatonszabadi Óvoda növendéke)

3. Csapó Petra (Balatonszabadi Óvoda növendéke)

6-10 éves korosztály:

1. Fehér Áron (Andocsi Szent Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Nágocsi Tagintézménye) „Hősök” című rajzával

2. Harag Hanna (Bodrogi Bölcsesség Kezdete Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) „Segítség, tűz van” című alkotásával

3. Medgyesi Kornél (Barcsi Általános Iskolák Arany János Tagiskolája) „A tűzoltók munkája” című alkotásával

11-14 éves korosztály:

A Marcali Noszlopy Gáspár Általános Iskola Mikszáth Kálmán utcai Általános Iskolájának diákjai nyűgözték le a zsűrit.

1. helyezett: Szabó Réka „Lómentés”

2.helyezett: Németh Eszter „Tűzvész”

3.helyezett: Haág Liliána „Kutyamentés”

Az alkotások közül azonban néhányat még kiragadott a zsűri és különdíjjal jutalmazta ötletességüket, az alkotások mondanivalóját. Így különdíjat vehet át Pölcz Krisztina, a Lorántffy Zsuzsanna Református óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanulója; Foner Virág Valentina, a nágocsi általános iskola diákjának „Tűzben edzett” című alkotásáért, és Kovács Zoltán, a Drávamenti Körzeti Általános Iskola diákjának „A dohányzás veszélyei”-re figyelmeztető rajzáért.

„Somogy megye legkreatívabb óvodája” 2016-ban a Zamárdi Napközi Otthonos Óvoda lett. Az iskolák közül pedig az Andocsi Szent Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Nágocsi Tagintézménye nyerte el a „Somogy megye legkreatívabb iskolája” címet, kis iskola lévén ugyanis mind az 58 tanulójukat alkotásra buzdították, rajzaikkal, számítógépes grafikáikkal, videójukkal és mémmel is elkápráztatták a zsűrit.

Viszont van egy olyan intézmény a megyében, amely óvodásait, általános iskolásait, sőt gimnazistáit is megmozgatta, ezért idén a Lorántffy Zsuzsanna Református óvoda, Általános Iskola és Gimnázium lett „Somogy megye legkreatívabb intézménye”.

Az első helyezett alkotások automatikusan részt vesznek az országos versenyben is (országos eredményhirdetés június 10.), amelynek végső győztesei családjukkal balatoni nyaraláson vehetnek részt.

fotók: somogy.katasztrofavedelem.hu

Címkék: rajzverseny, óvoda, tűzoltó, iskola, kultúra