Közel 150 négyzetméteren nyitotta meg kapuit Kaposvár főterétől mindössze ötven méterre az Új Nemzedék Kaposvári Közösségi Tere, ami a Noszlopy Gáspár utca 4. szám alatt várja a 12-25 év közötti fiatalokat.

A közösségi tér vezetője, Olsovszky Árpád korábban kifejtette, hogy „avárosban még soha nem volt olyan közösségi tér, amit a fiatalok saját szemléletükre tudtak volna formálni, a város életében ez egy mérföldkőnek számít.”

A megnyitón beszédet mondott Borhi Zsombor alpolgármester, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, Dr. Neszményi Zsolt Somogy Megyei kormánymegbízott és Pontyos Tamás projektvezető.

Borhi Zsombor, Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta: az új nemzedék a jövő nemzedéke, és a jövő a legfontosabb. Erős közösség kell ahhoz, hogy a fiatalokat itt tartsuk a városban. Szerencsére Kaposvár közösség most is erős, hiszen a város nem fejlődött volna az elmúlt években, ebben az ütemben, ha a lakosai nem lennének lokálpatrióták, nem lennének tevékenyek, nem szeretnék a várost. Azt kívánom, hogy ebben a közösségi térben szülessenek barátságok, szerelmek, a fiatalok kapjanak információt, ami a világban való eligazodásukhoz szükséges, kezdőlökést ahhoz, hogy itt, Kaposváron boldoguljanak és ezáltal a város fejlődése tovább folytatódjon.

Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott is hasonló gondolatokkal köszöntötte a megnyitón részt vevő fiatalságot és meghívottakat. Elmondta, hogy ellátogatott ide a délelőtt folyamán, elbeszélgetett az itt dolgozó fiatalokkal a tervekről, arról, hogy mi fog itt történni. „Többek között a közösségi térben lehetősége lesz a fiataloknak tájékozódni a helyi munkalehetőségekről. Szeretném felajánlani ebben az együttműködésünket, hiszen a munkaügyi központban rendelkezésre állnak az információk, amelyeket a kormányhivatal meg fog osztani az itt tevékenykedő fiatalokkal és ezáltal a közösségi tér látogatóival” – mondta.

A 2015-ben, az „Ifjúsági és Sportbizottság l” címmel több, mint 1200 fő részvételével készült kérdőíves ifjúságkutatásból kiderült, hogy többen szeretnének egy olyan helyet, ahol kötöttség és anyagi ellenszolgáltatás nélkül tölthetik el hasznosan a szabadidejüket. A műemlékvédelem alatt álló patinás épület a belső felújítás után kitűnő színtere lesz a városban zajló ifjúsági kezdeményezéseknek.

Új Nemzedék Kaposvári Közösségi Tér célja, hogy olyan hellyé alakuljon át, ahol a fiatalok jól érezhetik magukat, ahova szeretnek visszajárni, illetve ahol pályaorientációs és karriertervezési tanácsadáson vehetnek részt, klub foglalkozásokat és csapatépítő napot, Hallgatói Önkormányzati gyűléseket tarthatnak.

 

Címkék: ifíjúság, közösségi tér, generáció, nemzedék, fiatal, közösség, kultúra