Nem fogjuk engedni, hogy mások mondják meg, kit engedjünk be a házunkba és a hazánkba - jelentette ki Orbán Viktor kedden Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumnál. A kormányfő az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen elutasította a kényszerbetelepítést és azt mondta: nem fognak engedni se zsarolásnak, se fenyegetésnek.

VVirágzó bokor a havas esőben a budapesti Normafánál. A korabeli időjárási napló szerint 1848. március 15-én a fővárosban a kora hajnali óráktól erősen felhős, csapadékos volt az időjárás; MTI Fotó/ Demecs Zsolt
Virágzó bokor a havas esőben a budapesti Normafánál. A korabeli időjárási napló szerint 1848. március 15-én a fővárosban a kora hajnali óráktól erősen felhős, csapadékos volt az időjárás; MTI Fotó/ Demecs Zsolt

11 óra 30 perctől Kaposváron, a Kossuth téren a Munkácsy Mihály Gimnázium diákjai adtak műsort, ünnepi beszédet mondott Szita Károly, polgármester. Közreműködtek a Somogyi Huszárok és a Kaposvári Helyőrségi Zenekar is.

Március 15-e a szabad ember ünnepe - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulóján az ünneplő közösség előtt a Kossuth téren.

1956 és 1989 mellett mai polgári demokráciánk legnemesebb gyökere éppen 1848. Három különböző kor, három különböző cél, ám mindegyiket összeköti a szabadság iránti vágy. Az az egyéni és közös vágyunk, hogy megtehessük azt, amit akarunk, megcselekedhessük azt, ami e nép tehetségéből és szorgalmából fakad, hogy sem engedélyre, sem fejbólintásra, sem parancsra ne legyen szükségünk soha sorsunk alakításához, hogy szabadságunkban álljon saját hagyományaink, értékrendünk és erkölcsi normáink szerint élni hazánkban, városunkban, otthonunkban.

Ha nekünk, magyaroknak megadatik a szabadság, akkor kisebb vagy nagyobb csodákra is képesek vagyunk, miként a mögöttünk hagyott negyed század is mutatja. Ha csak saját életünkre, saját városunkra tekintünk, láthatjuk, mit építettünk, mit alakítottunk két kezünk munkájával. Kaposvárt olyan városnak álmodtuk meg, amely méltó őseinkhez, az ő cselekedeteikhez, az ő méltóságukhoz, az ő szabadságukhoz. Olyan európai várost álmodtunk meg, amelyben jó élni, s megfogadtuk, hogy amit megálmodtunk, azt megtervezzük, és valóra is váltjuk. Pedig tudjuk mindannyian, micsoda hátrányból indultunk, s azt is, hogy e hátrány legfőbb oka szabadságunk elrablása volt! Éppen ezért nagy a felelősségünk abban, hogy meséljünk gyermekeinknek és unokáinknak is. Hogy évről évre emlékeztessük őket 48-as, 56-os és 89-es hőseinkre!

A szabadság lángját éltetni kell nap mint nap. Mert ha nem vagyunk résen, apránként kiveszik a kezeink közül. Szinte észrevétlenül. Először csak az áruk és a kölcsönök öntenek el bennünket, aztán megszabnák, milyen törvényeket hozzunk és milyeneket ne, végül már azt is, hogy kik éljenek az országunkban. Legyen meg tehát mindnyájunkban minden magyarnak büszkesége, elszántsága, hogy szabadságunkat soha, egyetlen pillanatra se hagyjuk elvenni senkinek.


A képek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulóján rendezett állami ünnepségen készültek Budapesten, a Múzeumkertben; MTI Fotó/Illyés Tibor, Kallos Bea, Kovács TamásA képek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulóján rendezett állami ünnepségen készültek Budapesten, a Múzeumkertben; MTI Fotó/Illyés Tibor, Kallos Bea, Kovács TamásA képek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulóján rendezett állami ünnepségen készültek Budapesten, a Múzeumkertben; MTI Fotó/Illyés Tibor, Kallos Bea, Kovács TamásA képek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulóján rendezett állami ünnepségen készültek Budapesten, a Múzeumkertben; MTI Fotó/Illyés Tibor, Kallos Bea, Kovács Tamás
A képek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulóján rendezett állami ünnepségen készültek Budapesten, a Múzeumkertben; MTI Fotó/Illyés Tibor, Kallos Bea, Kovács Tamás
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Emlékező főhajtásra hívták a kaposváriakat a Petőfi-, illetve a Széchenyi szoborhoz is.

Március 15-én reggel kilenc órakor katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót Kaposváron, a Kossuth téren.

 Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor, a magyar honvédvezérkar főnöke; MTI Fotó/Máthé Zoltán
Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor, a magyar honvédvezérkar főnöke; MTI Fotó/Máthé Zoltán
Katonák a budapesti Kossuth Lajos téren, ahol felvonják Magyarország lobogóját; MTI Fotó/Máthé Zoltán
Katonák a budapesti Kossuth Lajos téren, ahol felvonják Magyarország lobogóját; MTI Fotó/Máthé Zoltán

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a központi rendezvények március 15-én reggel a Parlament előtt kezdődnek, ahol Áder János államfő jelenlétében felvonják az ország lobogóját. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeumnál mond ünnepi beszédet. Kövér László házelnök vasárnap délután Johannesburgban, Simicskó István honvédelmi miniszter hétfőn Brüsszelben, Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke hétfőn Bécsben, kedden pedig Londonban vesz részt a helyi ünnepi rendezvényeken.

A Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. Észak-budai Fűtőművének 203 méter magas kéménye nemzeti színekkel megvilágítva 2016. március 14-én este; MTI Fotó/Mohai Balázs
A Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. Észak-budai Fűtőművének 203 méter magas kéménye nemzeti színekkel megvilágítva 2016. március 14-én este; MTI Fotó/Mohai Balázs

Vidéken többek között Kaposváron, Debrecenben, Lakiteleken, Győrben, Nyíregyházán, Szolnokon, Szegeden, Salgótarjánban és Kiskunfélegyházán, a határon túl például Párizsban, Varsóban, Krakkóban, Kézdivásárhelyen, Beregszászon, Ungváron, Sepsiszentgyörgyön, Szabadkán, Varsóban és Krakkóban is megemlékeznek az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc évfordulójára.

A KaposPont időjósa szerint az idei ünnepen változékony, késő télies idő várható, többfelé esővel, havas esővel, néhol hózáporral.

Címkék: Március 15, nemzet, ünnep, kultúra, Kaposvár