Balás Béla kaposvári megyés püspök kapta idén a Parma fidei - Hit pajzsa díjat. Az elismerést Mádl Dalma, Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök özvegye adta át szombaton Budapesten. A díjátadón Kaposvár polgármestere, Szita Károly is jelen volt.

Fotó: Mohai Balázs/MTI
Fotó: Mohai Balázs/MTI

A Felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébániatemplomban megtartott ünnepségen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kiemelte: Balás Béla élete azt példázza, hogy a hit továbbadása olyannyira fontos feladat, hogy érdekében minden kellemtelenségen, megpróbáltatáson át lehet és át is kell lépni.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy generációjának a 60-as, 70-es években a hite volt a pajzsa, amely megvédte. A hit azonban mindig embereknek köszönhető. Olyan embereknek, akiknek az élete "egyszerre belülről és felülről vezérelt", akik minden időben keresik az élet forrásait, és így képesek iránytűvé válni mások számára.

Fotó: Mohai Balázs/MTI
Fotó: Mohai Balázs/MTI

Szép zárása ez a megyéspüspök pályájának, hiszen Balás Béla március végével távozik posztjáról. Az egyházi elöljárónak azért kell nyugdíjba vonulnia, mert Ferenc pápa 2014. novemberében kötelezővé tette, hogy a püspökök csak 75 éves korukig lehetnek hivatalukban.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki veszi majd át Balás Béla helyét. A leendő főpap nevét először majd a Vatikánban hirdetik ki.

Címkék: megyéspüspök, Balás Béla, egyház, díj, kultúra