Újra táborozni hív középiskolásokat Niklára a kaposvári székhelyű Berzsenyi Társaság, az immár nyolcadik alkalommal tartandó hatnapos eseményt augusztus 1. és 6. között, a Berzsenyi Dániel (1776-1836) születésének 240. és halálának 180. évfordulója alkalmából rendezik meg.

A táborozók a költő egykori lakhelyén megtekinthetik az emlékmúzeumot, ellátogathatnak Berzsenyi Dániel sírjához, megismerkedhetnek családja történetével, dráma-, verstani, kézműves foglalkozáson, továbbá vetélkedőn vehetnek részt, elmélyíthetik a dualizmus korával és Kaposvárral kapcsolatos ismereteiket - olvasható a társaságnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Az irodalomkedvelő fiatalok találkozhatnak Vörös István József Attila-díjas költővel, kirándulást tehetnek Berzsenyi Dániel Vas megyei Egyházashetyén álló szülőházához, majd Kaposváron a Rippl-Rónai-villához és Takáts Gyula Kossuth-díjas író emlékházához. A programokat táncház, versszínházi előadás, filmvetítés, különböző tábori játékok is színesítik.

Az 1904-ben alapított Berzsenyi Társaság a hagyományos táborával szeretné ápolni és továbbörökíteni a Berzsenyihez, a nevét viselő szervezethet kötődő hagyományokat, közvetíteni az irodalom, továbbá a társművészetek értékeit.

Berzsenyi 1804-től haláláig élt a somogyi Niklán. Egykori lakóháza - egy parkkal övezett kúria - ma emlékmúzeumként működik, ahol állandó kiállításon mutatják be az otthonából ritkán kimozduló, ideje nagy részét a tudománynak szentelő, magát "niklai remetének" nevező klasszicista költő műveit, használati és dísztárgyait.

A Berzsenyi Társaságnak több rendezvénye is kapcsolódik a Berzsenyi évhez. Ezek sorában legközelebb kedden Fórizs Gergelyt, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársát, a Berzsenyi-levelezés kritikai kiadásának sajtó alá rendezőjét látják vendégül, akivel 17 órától Kovács Zoltán, a Kaposvári Egyetem docense beszélget a Takáts Gyula Emlékházban.

A 26. Berzsenyi Helikon Napok Konferenciát május 6. és 7. között tartják Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeumban.

Címkék: Nikla, Berzsenyi, tábor, kultúra