Ábrahám Levente a sétáló utcai kiállítóteremben - a volt Vaszary Képtár helyén - pénteken megnyíló állandó kiállításról szólva elmondta: a különleges gyűjtemény névadója és korábbi tulajdonosa a kaposvári Steiner házaspár volt, akik mintegy két évtizeden át gyűjtötték a 19. század végén, 20. század elején készült öntöttvas tárgyakat, a főként kályhákból álló kollekciót a család otthonában kialakított múzeumban nézhettek meg az érdeklődők.

A több mint félszáz darabból álló, a maga nemében egyedülálló gyűjteményt az önkormányzat tavasszal másfélmillió forintért megvásárolta az örökösöktől, hogy az továbbra is egyben és Kaposváron maradjon - idézte fel az igazgató, miként került a múzeum kezelésébe a magángyűjtemény, amelynek a mívesen megmunkált kályhák mellett olyan különleges darabjai is vannak, mint egy 1848-ban készített Kossuth-szobor vagy az 1868-ban készült Arany János-mellszobor.

A gyűjtemény néhány darabja.
A gyűjtemény néhány darabja.

Ez utóbbiak - több más kisebb öntöttvas tárggyal együtt - vitrinekben kaptak helyet az új kiállítótérben - közölte Ábrahám Levente, hangsúlyozva, hogy a gyűjtemény kiállított darabjait a múzeum fémrestaurátora, Horváth Péter munkája nyomán megújult állapotban láthatja majd a nagyközönség.

A Steiner-gyűjteményt a lakószobákban használt szén- és fatüzelésű oszlop- és szekrénykályhák, valamint iskolák és intézmények fűtését szolgáló nagyméretű szalonkályhák mellett vasalók, kutak és falikutak, tucatnyi - száz évnél régebbi - temetői feszület, kisplasztikák, képkeretek, dísztányérok, faliképek, csillárok, szobrok gazdagítják. Olyan érdekes darabok is vannak benne, mint egy szecessziós kalitkaállvány, szfinxlábú bolti mérleg, fali ékszertartó, nikkelezett öntöttvas újságtartó, cérnagombolyag-tartó, cipőgomboló, továbbá pecséttartók, vasmozsarak és levélnehezékek.

Címkék: gyűjtemény, Steiner, Vaszary Képtár, hely, új, kultúra