14 óra 46 perckor a szirénák harsány hangja emlékeztetett a tizennégy évvel ezelőtti tragédia pillanataira. Hazai idő szerint ebben a percben csapódott be a terroristák által eltérített első repülőgép a new york-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba.

Ebben a percben Somogy megye valamennyi tűzoltó laktanyája előtt a napi szolgálat egy perces tiszteletadással emlékezett meg azokról az amerikai kollégákról, akik a mentés során vesztették életüket, mert abban a szörnyű helyzetben is tették a dolgukat, emeleteket fésültek át mások után kutatva, mentették a tornyokban rekedteket, s később saját bajtársaikat is.

null

98 tűzoltóautót temettek maguk alá az épület romjai, mert az elsőnek kiérkező egységek az épület közvetlen közelébe álltak fel a tűzoltószerekkel, nem számolva a tornyok leomlásával. A tragédia után az életben maradt tűzoltók segítettek a romeltakarításban.

null

Voltak, akik addig nem mentek haza, amíg a halott barátaikat nem találták meg. A szörnyűség egyik ikonikus tárgyát – a tornyok leomlása után összeroncsolódott létrás tűzoltóautót – az ikertornyok helyén épült földalatti múzeumban, 70 méter mélyen helyezték el.

Ott, ahol a legénysége életét vesztette.

Címkék: 2001, 911, emlékezés, tűzoltók, kultúra