Közlése szerint a két nap múlva kezdődő tanévben az 1 millió 200 ezer általános és középiskolás gyermeknek több mint fele, mintegy 650 ezer ingyen kapja meg tankönyveit. Idén az általános iskolások között az első, második és harmadik évfolyamon valamennyi gyermek számára jár az ingyenes tankönyv. Emellett a felsőbb évfolyamosok rászorultsági alapon, például a nagycsaládosok, a tartósan beteg gyermeket nevelő családok számára jár ingyenesen a tankönyv.

Dunai Mónika kiemelte: a kormány két éve elkezdett tankönyvreformját felmenő rendszerben valósítják meg. A folyamat részeként azok, akiknek fizetniük kell a könyvekért, mintegy 35 százalékkal fizetnek kevesebbet, mint 2013-ban. Idén átlagosan 12 ezer forintba kerül egy tankönyvcsomag.

A cél, hogy jövőre már 700 ezer, 2017-ben pedig valamennyi általános iskolás alanyi jogon kaphassa meg ingyenes tankönyveit - hangsúlyozta.

Emellett az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztését is tervezik - mondta Dunai Mónika, hozzátéve: a gazdaság teljesítőképességének függvényében az általános iskolákban is minél több gyermekre szeretnék kiterjeszteni az ingyenes közétkeztetést, és csak a legtehetősebb 10 százaléknak kellene fizetnie azért.

Címkék: tankönyv, gyermek, iskola, kultúra