Mint arról a héten már beszámoltunk, egy kormányzati döntés értelmében augusztus 31-től Klikesítenék a Kaposvári Egyetem gyakorló iskoláját. A szülők viszont attól tartanak, hogy a gimnáziumi képzést leépítenék és csak a körzetes diákokat vennék csak fel, így hosszú távon ellehetetlenítenék az intézményt.

A történtek kapcsán közleményt adott ki a Kaposvári Egyetem vezetése, melyet alább olvashat:

A Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium potenciális fenntartóváltásával kapcsolatosan meghozott fenntartói döntés kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Államtitkára jelezte meggyőződését, hogy a KLIK az iskola jelenlegi magas színvonalon történő működéséhez és a pedagógusképzés gyakorlati részének zavartalan megtartásához megfelelő támogatást biztosítja a jövőben is.

A Minisztérium a pedagógus gyakorlati képzéshez fűződő feladatok jövőbeni ellátása érdekében felhívta az új fenntartót, hogy biztosítsa: a felsőoktatási intézménynek legyen lehetősége a gyakorlati képzésben résztvevő tanárokat kiválasztani, a pedagógiai programot, az iskola szerkezetét, osztályait úgy alakítsa ki, hogy a hallgatók gyakorlati képzése biztosított legyen, adjon lehetőséget pedagógiai innovációkra, a gyakorlati képzésben részt vevő kollégák kutatási-továbbképzési tevékenységére.

A Minisztérium meg kívánja őrizni az iskola jelenlegi önállóságát, az iskola a jelenlegi épületében működik tovább, az átadás-átvétel során valamennyi oktatási feladatot ellátó, illetve nem oktató foglalkoztatott átvételére sor kerül. A jogszabályoknak megfelelően valamennyi vezető kitölti jelenlegi mandátumát. A fenntartóváltás nem érinti az iskola korábbi beiskolázási körzetét.
 
A fentiek alapján a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar képzéseihez kapcsolódó gyakorlati oktatás vonatkozásában nem lesz változás, továbbra is biztosított a magas színvonalú gyakorlati képzés a pedagógushallgatók számára.

Címkék: gyakorló, közlemény, iskola, kultúra