A trianoni békeszerződés aláírásának 95. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést csütörtökön Kaposváron. A Somogy Táncegyüttes és a Déryné Vándorszíntársulat prózával és tánccal emlékezett, illetve emlékeztetett.

Dupka György történész, a Magyar Értelmiségek Kárpátaljai Közösségének elnöke ünnepi köszöntőjében azt mondta, hogy sok kárpátaljai ember kegyetlenül megszenvedett magyarságáért, de identitásukat sosem adták fel: "Minket arra tanított az élet, hogy egy percig sem lehet puhánynak lenni, naponta úgy kell kimennünk az utcára, hogy küzdenünk kell nyelvünkért, kultúránkért, iskoláinkért, fennmaradásunkért. A Szovjetunió is összeomlott, de mi megmaradtunk továbbra is magyaroknak."

1920. június 4-én a trianoni kastélyban írták alá azt a békediktátumot, amely darabjaira szaggatta az egykori Magyarországot. 18 millió magyarból mindössze 7,6 millió maradt a határokon belül. Giber Vilmos, a Klebelsberg Középiskolai Kollégium igazgatója: "Népet még ilyen tragédia nem ért, úgy gondoljuk, hogy erről a gyerekeknek is tudniuk kell, magyarhoz méltóan kell viselkedniük a világban és megtenni mindent, hogy ez a nép újból egységes és erős legyen."

null

Az ünnepi műsort és a köszöntőt követően Szita Károly Kaposvár polgármestere, alpolgármesterei, a város országgyűlési képviselője, a megyei kormánymegbízott, a megyei közgyűlés alelnöke, illetve a pártok és civil szervezetek képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait a Trianoni emlékművél.


---------
-
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Címkék: Trianon, magyarság, szabadság, Magyarország, nemzet, kultúra