A több mint 10 éve működő kaposfői tanodában a rendes tanítási idő után, ötvennél is több gyerekkel foglalkoznak a pedagógusok. A tanodába főként hátrányos helyzetű, cigány fiatalok járnak, de segítenek a magyar gyerekeknek, sőt egész családoknak is.

- A tanoda pedagógusai nem csak a gyerekekkel foglalkoznak délután, hanem délelőttönként a családokat is látogatják, és a családok ügyes-bajos dolgait is intézik. Tehát a pedagógusok mindig tudják, hogy a családban mi a probléma, honnét jön a gyerek, milyen bajokkal küszködnek - mondta Somos László, kaposfői plébános.

A napi gondoskodás komoly költségekkel is jár. A kaposfőiek ezért is pályáznak a kormány tanoda támogatási programjára. Csak úgy mint a kaposvári Békevár Alapítvány. A közösségnek tavaly október óta működik tanodája, ahol 3 pedagógus több mint 30 fiatalnak nyújt segítséget a tanulásban, emellett 8 magántanuló felkészülését is segítik. A pénznek itt is jó helye lenne.

- Leginkább a tanárok bérére szeretnénk fordítani a pályázati forrást, illetve kirándulni vinnénk belőle a gyerekeket. Ezeken kívül egyéni képességfejlesztésre is lehetőségünk nyílna ezáltal - válaszolta Fodorné Bauer Andrea, az Iránymutató Gondoskodás Tanoda vezetője.

Az elmúlt két évben csaknem 5 és fél milliárd forintot fordított a kormány tanodák támogatására. A következő három évben pedig 4 milliárd forintra lehet pályázni. Az erről szóló tájékoztató már olvasható a Magyar Közlönyben, a pályázatok várhatóan szeptemberben jelennek meg.

Címkék: tanoda, segítség, pályázat, kultúra