Háromnegyed három után is a padban ültek a diákok a Munkácsy Mihály Gimnáziumban. Ráadásul német órájuk volt a diákoknak, amit utolsó óraként még nehezebb elsajátítaniuk.

Több középiskolás hivatalosan is szót emelt a túlterheltség miatt. A Somogy Megyei Diákparlament jegyzőkönyve szerint sokaknak nem tetszik az, hogy késő délutánig az iskolában kell lenniük. Van, hogy a diákok 10-12 órát töltenek a padban, ezért napról napra fáradtabbak.

null

- Egy napom úgy néz ki, hogy reggel fél 6-kor elindulok otthonról és este 6-ra haza érek, és mivel, már eléggé le vagyunk terhelve, még nehezebb is tanulni - mondta Pamuki Dávid.

A pedagógusok szerint is látszik a diákokon a túlterheltség.

- Inkább arra hagyatkoznak, amit itt az iskolában felszednek, jegyzetelnek, vázlatolnak. Az elmélyítés az már nem olyan mértékű, mint a sokkal korábbi években, ez szemmel látható - válaszolta Gyallai Katalin, a Munkácsy Mihály Gimnázium Kaposvár igazgatója.

A megnövekedett óraszámok miatt a kollégisták élete sem egyszerű. Sok diák ugyanis csak akkor jut ebédhez, miután visszaér a szálláshelyére.

- Én olyan 4 óra felé tudok csak enni, meg szerintem a legtöbben, mert fél 3-kor végzünk, 3 mire visszaérünk, vagy akinek nyolc órája van, meg még külön elfoglaltságok, meg mindenféle, nevelő után kell rohangászni ott, hogy lejelentkezzünk - mondta Orbán Mia.

A diákparlament jegyzőkönyvéből az is kiderül, hogy a diákok szerint mindennapos testneveléshez nem adottak a feltételek. Van, hogy egy légtérben többen is mozognak egyszerre.

null

- A tánc órához alapvetően zene kell. És teljesen máshogy zajlik, mint egy testnevelés óra, ugye a testnevelés órán körbe futunk, közben pedig a tanár úr szeretne táncórát tartani, tehát a két óra zavarja egymást általában, nem lehet rendesen tartani egyiket sem - tette hozzá Dózsa-Juhász Olívia.

A hozzáértők szerint át kellene szervezni a diákok tantárgyait és csökkenteni azok számát. Úgy tudjuk, hogy az oktatási tárca már dolgozik a középiskolai oktatásrendszer átszervezésén.

Címkék: túlterheltség, panasz, diákok, kultúra