A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egy felmérése szerint a magyar diákok csak a házi feladataik elkészítésére több mint hat órát fordítanak hetente. Ez az egyik legtöbb idő a mért 29 ország közül. Bő egy órával több mint az átlag.

A mindennapos testnevelés bevezetése és az emelt óraszámok miatt akár heti 38-40 órát is tanulhatnak a középiskolások.

A Nemzeti Pedagógus Kar Somogy megyei elnöke szerint a középiskolások valóban rengeteg időt töltenek tanulással. A vidéikek helyzetét ráadásul még az ingázás is nehezíti.

A Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója, Kudomrák Zsuzsanna ugyanakkor úgy véli, hogy diákok nem a kötelező óraszámok miatt leterheltek, hanem a különórák, külön foglalkozások miatt: "Arra törekszünk, hogy a gyerekek terhelése kiegyensúlyozott legyen az iskolában. Azt gondolom, hogy jobb ha az iskolában vannak egész nap és itt értelmesen töltik el az idejüket mintha kulcsos gyerekként a városban csellengenének."  

A középiskolások még leterheltebbek. Gyakran van 7.-8. órájuk is. Ilyenkor akár három óráig is az iskolapadban ülnek. A diákok szerint ez nagyon fárasztó. Így gyakran kell délután pihenniük.

Címkék: túlterhelt, különóra, diák, tanuló, iskola, kultúra