A somogyvári katolikus templom orgonája

A történelmi emlékhellyé lett település katolikus temploma 1842-ben épült. Orgonája országosan is egyedülálló, két manuálos, tizenhat regiszteres König-orgona, amely a szentmiséken, s más egyházi szertartásokon szólal meg - hozzájárulva a liturgia szépségéhez, emelkedettségéhez.

A balatonboglári Szent Erzsébet Park

„Egy célotok legyen: tegyétek boldoggá az embereket” - ez volt Árpád-házi Szent Erzsébet hitvallása, akiről a boglári temetődombon kialakított emlékpark a nevét kapta. A 2012-ben átadott park összeköti a legendás képzőművészeti tárlatoknak helyet adó két kápolnát, a Vöröset és a Kéket, a Csigadombról csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, az 1996-ban feltárt első boglári templom romjánál a régi kereszt emlékeztet a város történelmére. Az egykori temetőben a boglári díszpolgárok padjain, a sétányon pedig az esténként sejtelmesen fénylő, pezsgősüvegekből kirakott padokon lehet megpihenni. Csodálatos élményt jelent a nyári estéken a Vörös Kápolna előtti kis amfiteátrumban a levendulák és rózsák között egy színházi előadás. A szent királylányra emlékeztet Petrás Mária domborműve a parkban.

A siófoki evangélikus templom

Igazi különlegesség a siófoki evangélikus templom, amely a közelmúltban kapott országos műemléki védelmet, hogy megmaradjanak építészeti, belsőépítészeti és iparművészeti értékei. A Balaton-parti város rendkívül látványos, organikus stílusjegyeket őrző épületét a jeles építész, Makovecz Imre tervezte, s 1987-1990 között épült. Kedvelt turistalátványosság, s élő templomként rendszeresek az istentiszteletek is benne.

Nagyváthy János életműve

Nagyváthy János 1755. január 19-én született Miskolcon. Sárospatakon tanult - teológiát és jogot. Figyelemmel kísérte a külföld gazdasági viszonyait és szép könyvtárral rendelkezett. 1788-ban Belgiumban, majd Pesten telepedett le. Ettől fogva csaknem kizárólag a gazdászati irodalomnak élt. Ő kezdeményezte és vette rá gróf Festetics Györgyöt a csurgói gimnázium és a keszthelyi Mezőgazdasági Akadémia, a Georgikon megalapítására is. A Georgikonnak hat hónapig igazgatója és tiszti székének haláláig elnöke maradt. Egy időben Zala és Somogy megye táblabírája volt. Kezdettől fogva magyar nyelven írt, számos, mezőgazdasági kötet került ki tolla alól.

Somogy Táncegyüttes

Turi Endre vezetésével ma is meghatározó művészeti együttese megyénknek. Több mint hatvan éves múltja során nemcsak idehaza, hanem a nagyvilágban is számtalan fesztiválon képviselte Somogyot, s villantotta fel a magyar néptáncművészet remekeit. A nagy elődök - köztük Együd Árpád, Csíkvár József, Foltin Jolán, Vida József, Mosóczi István, Merczel István - , autentikus folklóranyagból építkező koreográfiáikkal  vagy éppen táncszínházi produkcióikkal kiemelt helyet vívtak ki az amatőr néptáncmozgalomban. Sikerüket számtalan dobogós helyezés, koreográfusi, szólótáncosi, együttesi és zenekari nívódíj igazolja.

Címkék: örögség, somogyország, kincs, kultúra