Ez a kisgyermek vélhetően már Bárdudvarnok új óvodájába fog járni és már a helyet is készítik neki. A 100 éves épületet csaknem 120 millió forintból, a másfélszeresére, 400 négyzetméterre bővítik.

- Az egycsoportos óvodából most kétcsoportos óvoda lesz. A második csoport, amit létrehozunk, az egy vegyes csoport lesz, ahol lehetőségünk lesz bölcsődés korú gyerekeket is fogadni, és erre itt a településen nagyon jelentős komoly igén van, a bölcsődei helyekre már most elindult az érdeklődés - árulta el a bárdudvarnoki polgármester, Mester Balázs.

A kormány jövő júniusig országosan négyezer új óvodai férőhelyet tervez létrehozni. Erre azért van szükség, mert szeptembertől minden 3 éves gyereknek kötelező lesz óvodába járni. Szüleik csak így lesznek jogosultak a családi pótlékra.

A Szocionet vezetője támogatja a kormány ötletét, mert így a kaposvári bölcsődékben előbb szabadulhatnak fel a férőhelyek. Attól viszont tart, hogy lesznek, akik a törvény ellenére sem viszik óvodába gyermeküket.

- Nálunk ez úgy fog lecsapódni, hogy ha nem viszi el óvodába a gyermekét, családi pótlékot megvonják. Mindenki nagyon jól tudja, hogy vannak rétegek, akik kimondottan ebből tartják fent a családot, ez az egy megélhetési forrásuk van, akkor ez a réteg mindenképpen segítségre szorul majd - mondta a SzocioNet Egyesített Szociális és Gyermekjóléti Intézményének igazgatója, Varga Magdolna.

Bár Kaposváron elegendő óvodai férőhely van, a Református Egyházközség mégis belevág egy óvoda építésébe.

- Régi elhatározásunk, szándékunk az hogy az iskolánk alá odaépítünk egy óvodát, másrészt pedig az gondoljuk, hogy egy egyházi óvoda tud valami mást, mint az óvodák általában, és ezért fontosnak tartjuk, hogy elinduljon 2015 szeptemberétől az óvoda - árulta el a Lorántffy Zsuzsanna Református Iskola kaposvári igazgatótanácsának elnöke, Bellai Zoltán.

Az, hogy hol működik majd az intézmény, egyelőre kérdéses. Várhatóan azonban a volt Máv kollégium épületében. Így összeköltözhet az iskolával, amit szintén ide helyeznének át.

Címkék: kötelező, óvoda, kultúra, kaposvár