2013 tavaszán indította egyedi, saját kidolgozású reintegrációs programját az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombón, melynek célja, hogy valódi esélyt kínáljon az önálló újrakezdésre az átmeneti otthonról átmeneti otthonra vándorló családok számára.

Az ország különböző pontjairól a kastélyosdombói intézménybe költöző családok alapos elméleti és gyakorlati képzésben vesznek részt, elsajátítva a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez szükséges ismereteket. Az intézményben töltött 1-1.5 év alatt többek között életvezetési tanácsokat, jogi- és szociális segítséget, valamint munkaerő-piaci képzést is kapnak, annak érdekében, hogy önellátási képességük erősödjön.

Azok a családok, akik teljesítik a program elején rögzített kötelezettségeiket, következő lépésként a Segélyszervezet által biztosított önálló otthonba költözhetnek, ahol a háztáji gazdaság beindításához szükséges állat-, illetve növényállománnyal alapozhatják meg önálló életüket.  

Az országban egyedülálló program fontos eredménye és újabb mérföldköve, hogy 2014 őszén egy 5 és egy 8 gyermekes család is önálló ingatlanba költözött Kastélyosdombón.

A modellprogram tapasztalatairól szólva, a második család kiköltözésének napján szervezett sajtótájékoztatón Lehel László a Segélyszervezet elnök-igazgatója hangsúlyozta: „A program dióhéjban úgy foglalható össze, hogy a Segélyszervezet programjában részt vevő családokat sikerült segíteni, hogy kitörjenek egy rossz körforgásból – az átmeneti otthonok közötti vándorlásból – és helyette egy jó körforgást tudtunk létrehozni, hiszen a most kiköltöző családok helyére hamarosan újak költözhetnek a kastélyosdombói átmeneti otthonba”.  

Lehel László azt is megjegyezte, hogy a fejlesztő központot elhagyó családokkal szerződést kötnek gazdálkodó tevékenység folytatására, s a megállapodásban rögzítettek betartását rendszeresen ellenőrzik.


Lévai Anikó, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete egy csemegekosárral köszöntötte a beköltöző családot és jó munkát kívánt nekik a saját kert műveléséhez. Köszöntőjében kiemelte: „Nagy nap ez a mai a Segélyszervezet életében, egy álom beteljesülése, olyan siker, melyet hosszú előkészítés, kemény munka előzött meg”.

A rövid beköltözési ünnepség kastélyosdombó polgármestere, Kirizs Zsolt szavaival zárult, aki meleg szavakkal köszöntötte a faluban letelepedő 8 gyermekes nagycsaládot.

Címkék: Kastélyosdomdó, háztáji, esély, gazdálkodás, program, mezőgazdaság, rászoruló, kultúra