Névsor ellenőrzéssel indul a nap a Happy End nyelviskolában. Az új felnőttképzési törvény szerint erre is szigorúan oda kell figyelni.

Csak úgy mint a diákokra. Ha valamelyik tanuló ugyanis nem vesz részt az órán, 48 órán belül jelenteni kell azt. Az órák előre megtervezett menetéről sem lehet eltérni a tanárnak, mert ezt is büntetik. A nyelviskolákat többször is ellenőrizhetik, hogy teljesítik-e kötelezettségüket. Aki hibázik, milliós bírságot fizethet.

A nyelviskoláknak egyébként nem kötelező átesniük azon az engedélyeztetési eljáráson, amely ezeket a követelményeket foglalja magába. Aki azonban nem vállalja ezeket, komoly pénzektől esik el.

- Az engedélyeztetés az milliós nagyságrendekkel jár, növekedett papírmunkákkal, sok ellenőrzés, egyebek. A nem engedélyeztetésnek pedig olyan hátránya van, hogy nem lehetünk Áfa-mentesek, illetve pályázatokban nem vehetünk részt. Én ezt az utóbbit választottam, hogy a tanulók legyenek fókuszban és ne a papírok - mondta Pfundt Szilvia, a Happy End Nyelviskola tulajdonosa.

A nyelvtudásért egyesület is szembesült a problémával. Többször tettek már javaslatot a változtatásra, egyelőre hiába. A mostani ígéretek szerint viszont megoldódhat a nyelviskolák helyzete.

- Ennek a jelenlegi felnőttképzési törvénynek az alkalmazhatatlansága, működésképtelensége másoknak is feltűnt már, minisztériumi szinten, kormány szinten és úgy tűnik, hogy van olyan szándék, hogy új felnőttképzési törvényt dolgozzanak ki a közeljövőben - válaszolta telefonos megkeresésünkre Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke.

A legtöbb iskola egyébként nem mer nagy mértékben árat emelni, mert attól fél, hogy nem lesz hallgató és akkor bezárhatják az iskolát.

Címkék: nehezítés, nyelviskola, jogszabály, oktatás, kultúra