A számok összevonását tanulják a taszári iskola hatodikosai. Matematika tanáruk csaknem 20 éve oktat az iskolában, a gyerekek nagyon szeretik az olykor szigorú pedagógust.

- Nagyon kedves tanár, mindig elmagyarázza többször, amit kell és nagyon segítőkész - mondta az ott tanuló Szilágyi Lilla.

Ha nem lenne az, akkor sem kérhetnék a diákok, hogy más tanítsa őket. A taszári iskolában ugyanis ő az egyetlen matekszakos tanár. Még egyet ugyanis nem tudnának alkalmazni, mert neki nem lenne meg a kötelező óraszáma.

- Jelen pillanatban úgy tudjuk megoldani, hogy az alsó tagozatból, olyan tanítókat hozunk fel, akinek megfelelő műveltségterületes szakképesítése van, és ők ötödik-hatodik évfolyamig taníthatnak, tehát meg tudjuk oldani, de át kell rendeznünk a tantárgy felosztást - magyarázta Horváth Zoltán Gábor, a Taszári Körzeti Általános Iskola igazgatója.

A taszári iskola mellett a kaposvári járás több intézményében is problémát jelent a szaktanárok hiánya. A matematika mellett kevés a technika, az angol, az ének, a fizika, a kémia és a biológia tanár is.

A megyei tankerületi igazgató azt mondja: van ahol a nyugdíjas pedagógust foglalkoztatják tovább, másutt túlóráznak a tanároknak, vagy a szomszédos intézményből járnák át tanítani. A problémát most továbbképzéssel próbálják megoldani.

- Lehetőséget jelent most az új Klebelsberg ösztöndíj, felsőoktatási ösztöndíj, ami pontosan a pedagógus hiányszakoknak a vonatkozásában ad egy nagyon komoly támogatást és ennek tükrében nyilván segítséget fog adni a következő időszakban - tudtuk meg Stickel Pétertől, a Kaposvári Megyeközponti Tankerület igazgatójától.

A Klik a tanulmányi díj 80 %-át kifizeti a pedagógusoknak, így próbálnak minél több szaktanárt képezni. Stickel Péter hozzátette: azt is jó megoldásnak tartaná, ha az önkormányzatok szolgálati lakással ösztönöznék a pedagógusokat, így több tanár lehetne a falvakban.

Címkék: tanár, hiány, somogy, megye, kultúra