A látogatóközponton kívül elkészült a tó körüli 15 kilométeres kerékpárút, mely másfél kilométeres szakaszon a terepbicikliseknek is kedvez. Kialakítottak egy ökoturisztikai útvonalat, épült kilátó, vízi tanösvény és madárles is.     

Áder János, Magyarország elnöke és Szita Károly polgármester nyitotta meg szerdán a Deseda partján felépített Fekete István Látogatóközpontot. Kaposvár mintegy 600 millió forintos fejlesztést hajtott végre az utóbbi években az ország leghosszabb mesterséges tavának környezetében.

"Mindössze négy évtizede duzzasztották fel a Deseda-patakot, s így alakult ki a nyolc kilométer hosszú, 300-350 méter széles tavunk. Eredetileg árvízvédelmi célból hozták létre, aztán a kaposváriak szép lassan felfedezték és ide szoktak. Jöttek a horgászok, jöttek a strandolni, nyaralni vágyók. A kemping teltházzal üzemelt nyaranta. Majd lassan elkoptak a vendégek, valahogy megváltoztak az igények. S most újból lehetőséget kaptunk arra, hogy a tó megteljen élettel. Mert a tó a természeti értékével, a növény- és állatvilágával, csupán azzal, hogy létezik, már hatalmas érték" - mondta megnyitó beszédében Szita Károly polgármester.

"A desedai fejlesztés különösen jól sikerült, mert az ember jól nyúlt hozzá a természethez. Nem elvett tőle, hanem hozzáadott. Megtalálható itt minden, ami az ember kényelmét szolgálja, ám a természet maradt a főszereplő, az ember jelenléte nem tolakodó". Ezekkel a szavakkal avatta fel a Fekete István Látogatóközpontot Áder János. Magyarország elnöke idézte Fekete István műveit is, utalva arra, hogy a somogyi születésű íróról kapta nevét a Deseda élővilágát bemutató, tanóráknak is helyet adó létesítmény.



Címkék: köztársaság, Áder, látogató, elnök, központ, Szita, Deseda, polgármester, kultúra