Szakmunkás tanulókat oktatnak a kaposvári TISZK-ben a CNC gép kezelésére. Itt mintegy 1400 gyerek tanulhat tíz féle szakmát. Az iskola jelenleg a Klebelsberg intézményfenntartó alá tartozik.

- Az igazi problémát az jelenti most is számunkra, hogy a szakképzés csak egy kis része a KLIK rendszernek. Oda tartoznak az általános iskolák, a gimnáziumok és a szakképzés és így a folymatok egy kicsit áttételesen kerültek le a szakképző iskolákba, ezért a gazdasági minisztériumnak a közvetlen beavatkozásával valószínűleg egyszerűbb lesz a helyzet - mondta a TISZK ügyvezető igazgatója, Horváth Zoltán.

Az Országos Kereskedelmi és Iparkamara évek óta szorgalmazza, hogy a hatékonyság érdekében szervezzék át a szakképzést.

A szakmunkásképzésre ezután pedig alig akadt diák. Évtizedek óta csökken a szakmát tanulók száma, ennek hatásaként egyre kevesebb a jó szakember.

- A mi megyei szakképzési bizottságunk minden évben ilyen kor ősszel feladja azt az igényt, hogy mire van szüksége a megyének, milyen irányba történjen az elmozdulás, azonban ez nem minden esetben igazolódik vissza a fenntartó részéről. A fenntartó alatt a Klebelsberget értem ahonnan most a kormány a szakképzést leválasztja és áthelyezi ezt a témát a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz - tette hozzá a Somogyi Kerekeskedelmei és Iparkamara elnöke, Varga József.

A szakképzés átvételét a napokban jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály elmondta, a diákok 10-20 százaléka tanul jelenleg szakiskolában. Ennél jóval többre van szükség a hazai gazdaság versenyképességének érdekében.

- Mindannyian tudjuk, hogy a magyar gazdaságnak több szakmunkásra és technikusra van szüksége, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer képez. A rendszerváltás óta a középfokú iskolákba belépő tanulók száma a felére csökkent, amely szinte kizárólag a szakiskolákat érintette - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A szakképzést jövő évtől veszi át a minisztérium és a jelenleginél magasabb ösztöndíj támogatással akarják a diákokat versenyképes szakmához juttatni.

Címkék: szakmunkás, ösztöndíj, iskola, kultúra