Kaposvár a kötelező feladatokon túl, több olyan támogatási formát is bevezetett, amelyet önként vállalt fel annak érdekében, hogy valamennyi rászoruló gyermeknek, illetve fiatal felnőttnek segítsen.

Több mint 2500 gyermek részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben. Ők ingyen étkezhetnek, ingyen kapják a tankönyveket, valamint évi két alkalommal (augusztusban és novemberben) 5800 forint értékben kapnak Erzsébet utalványt. Az utalványokat az érintettek a napokban kapják meg, amelyen tanszereket, ruhaneműt és élelmiszert is tudnak vásárolni.

Azoknak a gyermekeknek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülnek - de családjuk átmenetileg vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd -, tankönyveik, tanszereik megvásárlásához önkormányzati segély formájában nyújt segítséget a város. A kérelmek beadása folyamatosan történik. Tavaly több mint 240-en kaptak így segítséget.  

A nagykorú, de nappali tagozaton tanuló hallgatók tanulmányaik biztosításához is kérhetnek  önkormányzati támogatást. A kérelmek benyújtása esetükben is folyamatosan történik, eddig  10-15 fiatal felnőtt élt ezzel a lehetőséggel.

Kaposvár a 2014/2015-ös tanévre is meghirdette az egyetemisták és főiskolások albérleti, illetve kollégiumi férőhely iránti pályázatát.
Októberben írják ki a roma tanulók tanulmányi ösztöndíj-pályázatát. Tavaly 82-en kaptak ilyen támogatást összesen 2 millió forint értékben.

Ebben az évben is csatlakozik a város a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj programhoz. Tavaly csaknem 170 hallgató kapott  támogatást ilyen módon, amire 11,5 millió forintot fordítottak.

Címkék: tanszer, tanuló, tanév, segít, ösztöndíj, támogat, diák, iskola, kultúra, Kaposvár