Államalapító szent királyunk elhivatottsága, akarata, intelme formált bennünket, amikor a magyarokat a nyugat felé fordította, amikor kereszténnyé tette őket. A sikeres és dicsőséget hozó magyarok minden tettét, minden cselekedetét ott látjuk a másikunk arcán, ettől válik nemzeti ünnepünk családunk ünnepévé.

A fényes sikerekhez vezető út azonban nem ritkán kudarcokkal van szegélyezve. Mi, mai magyarok jól tudjuk, hogy egy sikeres ország, sikeres város építéséhez bizony kudarcok keserű tapasztalata is társul. Amikor ünneplünk, amikor visszaemlékezünk a közös történésekre, akkor bizony a jó mellett a rosszat is számba kell vennünk, hogy tanuljunk abból, hogy hibáinkat ne kövessük el újra meg újra.

Hiszek abban, hogy mi tanultunk az első világégés óta eltelt pontosan száz évből. Tanultunk nemzetünk hibáiból, mert e tanulás nélkül nem lettünk volna képesek együtt olyan fényes cselekedetekre, amelyektől hangos volt a világ. Nem lettünk volna képesek elérni, hogy a világban magyarnak lenni, egyenlő azzal, hogy szabadnak lenni. Nem lettünk volna képesek 56 csodájára, és az idén éppen 25 éve történt rendszerváltoztatásra sem.

Sőt, mi itt, Kaposváron sem lettünk volna képesek elérni, hogy egy megbecsült város tagjaiként példák sorát adjuk más magyar városoknak. Csak ezzel, a tapasztalattal, a tudással, az egymásba és magunkba vetett hittel voltunk képesek az elmúlt 25 évben újjáépíteni városunkat, megvédeni családjainkat a válság hatásaitól, voltunk képesek megújítani tereinket, utcáinkat, iskoláinkat.

Szeretnék köszönetet mondani Kaposvár nagy családjának, minden apró és felnőtt polgárának azért az erőfeszítésért, amelyet egy szűk emberöltő alatt együtt végeztünk. Köszönetet mondani mindenkinek, aki segített bennünket törekvéseinkben, aki akár csak egy jó szóval vagy biccentéssel mellénk állt, biztatott bennünket!

Kívánom közös családunknak, hogy mint az elmúlt években, úgy a jövőben is számíthassunk egymásra! Őszintén hiszek Kaposvár jövőjében, a sikeres folytatásban. És mindig biztasson bennünket az, hogy mi, kaposváriak hiszünk egymásban

Címkék: ünnepi, károly, köszöntő, szita, kultúra