Csehov 3 nővérét dolgozzák fel a színészhallgatók a Kaposvári Egyetemen. A magyar fiatalokkal együtt olasz és orosz színművész hallgatók tanulnak. Sokszor angolul, oroszul és ha másképp nem megy, kézzel-lábbal kommunikálnak. Azt mondják: a legjobban azt élvezik, hogy különböző rendezőkkel dolgozhatnak együtt.

- Az az érzése az embernek, hogy bármi megtörténhet. Mert nem kapunk olyan cölöpöket amik mentén létezünk. Hanem bekerülünk egy térbe, és ott így elindulnak dolgok amikről magunk sem tudjuk, hogy mik lesznek azok - mondta a Kaposvári Egyetem színészhallgatója, Kovács András.

Még a kollégium udvarán is próbálnak. A 6 csoport más-más stílusú Csehov etűddel készül az esti bemutatóra. A milánói híres Piccoló színház művésze Roberta Zanoli azt mondta nagyon boldog, hogy itt lehet.

- Csodálatos és hatalmas tapasztalat. Ez az egész kezdeményezés, hogy 3 különböző ország 3 különböző színházi kultúrája találkozik. És ez minden egyes növendék jövője számára nagyon nagy értékkel bír – mondja az olasz színművész, Roberta Zanoli.

Az idén 3. éve megrendezett nemzetközi tábor orosz rendezője szerint a kommunikációval egyfajta világjobbítás is elindulhat.

Ahhoz, hogy túléljük ezt a mai világot, ehhez nagyon fontos a kommunikáció. Globálisan is és ember ember között is. És ez nagyon érvényes a művészetek képviselőire. Ők a párbeszédeken keresztül tudják garantálni, hogy béke legyen és az emberek ne háborúzzanak egymással. – magyarázta Viktor Rizsakov.

A Kaposvári Egyetem művészeti rektor-helyettese szerint a nemzetköziség egyre fontosabb a színházi világban is.

- Én hiszek abban, hogy ragaszkodnunk kell a sajátunkhoz, ápolni, őrizni szent kötelességünk, kincseink átadása. De ezzel párhuzamosan mindennel ami izgalmas a a világban arra oda kell figyelni, azt be kell építeni a munkánkban tanulni kell bátran, nem baj ha tanul az ember valami izgalmasat - mondta Kaposvári Egyetem művészeti rektor-helyettese, Vidnyánszky Attila.

A táborban mozgáskultúrát és színpadi beszédet is tanulhattak a fiatalok. Ma este pedig egymás között mutatják be, mennyit tanultak a 10 nap alatt. Szűk közönség előtt ugyanis bemutatják Csehov etűdjeiket.

Címkék: vidnyánszky, színház, kultúra, kaposvár