Biztonságos tanévkezdésre készül idén az oktatási kabinet. Az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó állalmtitkárság szerint az intézményfenntartók és a tankerületek is azon dolgoznak a nyáron, hogy szeptemberben nagyobb problémák nélkül kezdődjön meg a tanítás minden iskolában.

- Van A, B és C terv a tanév indításában korábban mondjuk úgy, hogy felröppent problémákra, akár a tankönyvellátásról beszélünk, akár az intézmények működtetéséről: a tanügy-igazgatás biztonságos tanévkezdésre készül - mondta Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára.

Két napon keresztül tanácskozott a Megyei Jogó Városok Szövetsége Kaposváron
Két napon keresztül tanácskozott a Megyei Jogó Városok Szövetsége Kaposváron

A Megyei Jogú Városok Szövetségének kaposvári ülésén a polgármesterek és az államtitkár egy átfogó iskolafelújítási programról is egyeztettek.

- Megtaláljuk közösen a megoldást - figyelembe véve a 14-20 közötti EU-s forrásokat is, hogy az intézmények felújítása tekintetében is előre tudjunk lépni a következő esztendők során - tette hozzá Cser-Palkovics András, a Megyei Jogú Városok Szövetségének alelnöke.

A nagyvárosok vezetőinek az a véleménye, hogy az iskolaépületek korszerűsítése nem csupán a városlakók érdeke. A tanácskozáson az is elhangzott, hogy széles körű, országos érdek a szakképzési rendszer átalakítására is.

- Én járom most az iskolákat: élelmiszeripari szakközépiskola, gépész, kereskedelmi szakközépiskola és panaszkodnak az iskolaigazgatók, hogy sok esetben a szakképzésbe , jelen pillanatban a szakképzés majdnem maradványelven működik és sok esetben most már nem csupán a multik, hanem a kis- és középvállalkozások fejlődésének is gátja a megfelelő szakemberhiány. E tekintetben is ajánlottuk a partnerségünket - mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke.

A fórum résztvevői szerint gyakorlatközpontú és piacképes oktatásra van szükség. Olyanra, amelyben a gazdasági szereplők aktív részvételével, az ő igényeiknek megfelelően képzik a szakembereket.

Címkék: városok, szövetsége, jogú, megyei, kultúra