A modern kor diákjai már nem papírra jegyzetelnek, hanem okostelefonra, vagy éppen táblagépre. És nem a súgásra hagyatkoznak, hanem a headsetre. Ezekkel a kihívásokkal kell ma megküzdeniük azoknak a pedagógusoknak, akik sokszor csak most tanulják a modern technika használatát.

Ma már a tanárok sem az apró betűkkel teleírt cetlikre és a padban eldugott füzetekre vadásznak. Ugyanis ahogy a technika halad, a diákok is igyekeznek lépést tartani vele. Napjainak a mobiltelefonokban lementett elektronikus jegyzetek, illetve a headseten keresztüli súgás a bevett trükközési eljárás a tanulóknál.

A vezeték nélküli fülhallgató gyártóknak a tavalyi érettségi- és egyetemi vizsgaidőszak igazi aranybánya volt, vitték a kis kütyüket, mint a cukrot. Akinek pedig nem tellett a több tízezer forintos eszközre, pár ezerért kölcsönözhetett is. Az ilyen elektronikus eszközöket szabad szemmel már alig lehet kiszúrni, motozást és fémdetektort azonban még nem vezettek be az iskolákban. Ha a diák még egy apró mikrofont is elrejt a ruhájában, a vizsga közben akár még feltűnés nélkül telefonálhat is.

Régi klasszikusnak tekinthető már a WC-be rejtett jegyzetfüzet, azonban a diákok már jobban bíznak az internettel is felvértezett okostelefonjukban. Mivel a mobilokat a legtöbb helyen még a vizsga kezdete előtt le kell adni, ezért vannak akik rögtön két készülékkel indulnak el otthonról, így a második - vélhetően korszerűbb - telefon már a zsebben marad.

A világháló pedig ontja magából az újabbnál újabb ötleteket. Hogy mekkora a kereslet, az újabb trükkökre, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyes weboldalakon pénzért árulják a forradalmiként hirdetett puskázási módszereket. A legtöbben azonban még mindig a közösségi oldalak segítségével osztják meg egymással az efféle tudást. A gyakorikérdések.hu-n például százával nyitják az erről szóló fórumokat, a vizuálisabb típusoknak pedig a youtube-os oktatóvideók nyújthatnak segítséget.

Ha két vizsga, vagy esetleg puskaiírás közben elfáradna, kikapcsolódásképp nézze meg az Éretlenek című francia filmet. Ki tudja, talán még újabb trükköket is elleshet belőle!

Címkék: puska, vizsga, csalás, érettségi, diák, kultúra