2001-ben indult útjára a Festők Városa Hangulatfesztivál. Ilyenkor szinte az egész belváros egy nyüzsgő, élettel teli műteremmé változik. Három éve Rippl-Rónai születésének 150-dik évfordulójára épült a rendezvény. A festő képeiből nyílt kiállítást 15 ezren nézték meg. Azóta a Róma-hegyi Rippl-Rónai villa is megújult. Idéntől pedig a fesztivál a festőóriás nevét viseli. Ekkor mutatnak be több rég elfeledett Rippl képet.

- Nagyon érdekes kiállítás, ami a látogatóközpontban, a Rippl-Rónai villában fog nyílni, az Rippl-Rónai első világháborús grafikáiból lesz, aminek már mege az előkerülése is egy romantikus történet, hiszen a villa átadásakor, a padláson egy kofferben találták meg - mondta Jágerné Katona Zsuzsanna a Kaposvári Önkormányzat kulturális referense.

A fesztiválnak még nem sikerült nemzetközi hírnevet kivívnia magának. A szervezőknek és a város turisztikai szakembereinek az lesz az elsődleges feladata, hogy a programot ismertté tegyék külföldön is. Erre máshol már vannak jó példák.

- Tudnék sorolni nagyvárosokat, Bécset, vagy akármit, hogy Mozartra fölépítenek egy egész várost, mert még a virágágyás is violinkulcsból van, tehát ehhez nem kell nagy forrás, anyagi forrás, hanem jó öteletek kellenek, hogy ez megvalósuljon. Úgyhogy erre e Ripll-Rónaira bármit, úgy gondolom, hogy a világban el lehet adni - tette hozzá Mayerné Bocska Ágnes a Kaposvári Tourinform Iroda vezetője.

A Rippl-Rónai Fesztivál alig egy hónap múlva, május 22-én kezdődik. A városi fesztivál programok azonban már két hét múlva elindulnak. Május elején rendezik a Nemzetközi Gyermekszínházi Biennálét, amelyre már Japánból és Izraelből is érkeznek előadók.

Nézzék meg a teljes beszélgetésünket a megújult fesztiválról:

Címkék: rónai, rippl, fesztivál, kultúra