- Minden ember megérdemli, hogy életének sajátosságai, különlegességei mentén meglelje a boldogságot. Hogy valóban boldog és elégedett legyen, mert a teljesség megélése nem csupán az átlagosnak vélt többség kiváltsága. Sokkal inkább mindannyiunk számára elérhető cél, reális, élet igenlő lehetőség és törekvés - mondta Szita Károly a Petőfi Emlékkönyvtárban tartott hétfő délelőtti esélyegyenlőségi rendezvényen.

A fiatalok tanulmányozták a Braille írást, kipróbálhatták, milyen fehér bottal tájékozódni, hogyan lehet bekötött szemmel felismerni a különböző pénzérméket, vagy éppen összepározni zoknikat. Ezek mind olyan feladatok, amelyek a hétköznapi életben nélkülözhetetlenek, egy vak embernek mégis nehézséget okozhatnak.

null

- Ahhoz, hogy az esélyegyenlőség ne csak üres szólam legyen, hanem a mindennapokban is érzékelhető valóság, mindannyiunknak tennünk kell a dolgunkat - fogalmazott Szita Károly. - Gyakran aprónak látszó dolgokról van szó, például, hogy a jelzőlámpa világít-e csupán, vagy hanggal is segít az átkelésben, vagy éppen, hogy a járdaszegély alkalmas-e arra, hogy a kerekesszékkel közlekedőnek se jelentsen akadályt. És persze a hozzáállásunkról is, hogy segítünk-e azoknak, akik rászorulnak a figyelmességre.

- Kaposvár híres a közösségéről, s ennek az összetartozásnak nem lehet más alapja, minthogy minden egyes embert ugyanakkora értéknek tekintünk - hangsúlyozta a város polgármestere.

Címkék: esélyegyenlőség, Szita, Kaposvár, kultúra