18.57

A Kapos Televízió ügyvezető igazgatója, Répás Orsolya is egy Ady Endre tollából származó, rövidke költeményt választott. Bubik István tolmácsolásában alább a "Vad szirttetőn állunk" című verset hallgathatják meg.

17.15

Góz Lilla kolléganőnknek szól az alábbi vers. Ady Endre: Őrizem a szemedet, elmondja: Szabó Sándor.

16.39

Stanics Adrienn, a Korzó és a Géniusz háziasszonya bokros teendői között mindössze annyit mondott:  Guillaume Apollinaire és hangaszál. Reméljük, erre gondolt:

Búcsú

Letéptem ezt a hangaszálat
Már tudhatod az ősz halott
E földön többé sose látlak
Ó idő szaga hangaszálak
És várlak téged tudhatod

(Vas István fordítása)

15.19

Marosi Gábor kollégánk nemes egyszerűséggel csak Levegőt kért, persze József Attilától:

14.00

Operatőr kollégánk, Fülöp Zsolt nem adja alább a legnagyobb klasszikusnál. Szóljon hát neki Mácsai Pál szájából Petőfi Sándor remeke, az Anyám tyúkja:

12.00

Horváth Tamás kollégánk szintén József Attila egyik remekére, a Betlehemi királyokra esküszik:

10.00

Híradónk szerkesztő-riportere és műsorvezetője, Burián Károly Szép Ernő Gyermekjáték című költeményével hangolódott mára:

8.00

Engedjék meg, hogy elsőként portálunk három munkatársa kezdje meg a sort:

Gulyás Lóránt például rögtön egy haikuval indított, ami a japán költészet talán legjellegzetesebb versformája. Három sorból áll, melyek 5, 7 és 5 morásak, vagyis ennyi szótagosak. A sorvégek akár rímelhetnek is, ám ez a kitétel nem kőbe vésett előírás. Íme:

Weöres Sándor:

Nézd: az éji hold
erkélyrácson fönnakadt.
Újra nézd: már nyoma sincs.

Kontra Gergely pedig Arany János egy klasszikusát A walesi bárdokat választotta, méghozzá Latinovits Zoltán emlékezetes előadásában:

Ivánkovics István stílszerűen egy József Attila verssel készült mára:

1964 óta ezen a napon rendezik a magyar költészet napját, azt viszont már kevesebben, hogy ehhez a dátumhoz fűződik József Attila születésének napja. Ilyenkor országszerte rendezvényekkel, verskommandóval közös szavalással és felolvasóestekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. 2011-ben például a város utcáit járva versekkel köszöntötték e napot kaposvári színház művészei, 2012-től pedig több száz diák részvételével a Kossuth téren tartanak a verseknek szentelt rendhagyó irodalomórát.

Idén sem lesz ez másként. A Csiky Gergely Színház művészei a város általános és középiskoláival együtt ünnepelnek kortárs és "majdnem kortárs" magyar költők gyerekverseivel Kaposvár főterén.

Úgy gondoltuk, szerkesztőségünk, sőt, a televízió munkatársai sem maradhatnak ki egy egész napon át tartó versfolyamból, ezért ebben a cikkben összegyűjtjük mindenki kedvencét. S, hogy a lánc ne szakadjon meg estig, nem egyszerre, hanem a nap folyamán lassan adagolva zúdítjuk önökre a haikuk, balladák és szonettek sorát. Természetesen nem haragszunk meg, ha hozzászólásokban önök is megosztják velünk kedvenc strófáikat, sőt, annak örülnénk a legjobban, ha beszálnának a játékba.

Címkék: vers, költészet, ünnep, kultúra