Egy hónap múlva megkezdődnek az érettségi vizsgák. Idén viszont új szabályokkal.

Választott tárgyként nem lehet vizsgázni ábrázoló és művészeti geometriából, a magyar népzene alapjai, hangtani és akusztikai ismeretekből, valamint hangkultúrából. Két művészeti tárgyból, művészettörténet és népművészetből viszont igen. Utazás és turizmus tantárgyakból azonban csak az öt kötelező mellett hatodikként lehet.

Holda földrajzból szeretett volna előrehozott érettségit tenni. Erre azonban idéntől már nincs lehetősége.

- Én személy szerint nagyon sajnálom ezt. Ugye a földrajz az azért kötelező nekem, mert angol nyelven tanulom és az érettségivel úgy kapom meg a felsőfokú nyelvvizsgát, hogyha két angol nyelven tanult tantárgyból teszek érettségit. Úgyhogy így marad az utolsó év végére, úgy gondolom, hogy megoldható, de nagy könnyebbség lett volna, hogyha előrébb lehetett volna hozni - árulta el a Munkácsy Mihály Gimnázium diákja.

Az új szabályok szerint ugyanis csak informatikából és idegennyelvből lehet előrehozott érettségit tenni. A becslések szerint a szigorítással több tízezer diák jár rosszul.

Az idei évtől több aki általános orvosi vagy fogorvosi szakra jelentkezik, neki két emelt szintű vizsgát kell tennie, több társadalomtudományi, jogi, bölcsészettudományi, műszaki, agrár- és gazdasági képzésen pedig egyet.

- Ahová én jelentkeztem oda nem kötelező, de ajánlott a magas pontszám elérése miatt. A BGF-re jelentkeztem egyébként gazdálkodás menedzsment szakra az államilag finanszírozott részére. A magas pontszám miatt nem biztos hogy fel fognak venni, annak ellenére, hogy van két középfokú nyelvvizsgám és emelt szintű érettségit teszek történelemből - mondta Pozsegovics Dóra.

történelem érettségi

Újdonság az is, hogyha egy végzős diák korábban középszinten tett előrehozott vizsgát és most javítani szeretne, akkor azt csak emelt szinten teheti meg. Az a diák viszont, aki még nem végzős és előrehozott vizsgát tenne, de az nem úgy sikerül ahogy szerette volna , akkor ő csak akkor javíthat az eredményén, ha már végzős lesz.

A szabályváltozásokra azért is van szükség, hogy mindenki egyszerre végezzen a középiskolával.

- Biztonságosabb, kiszámíthatóbb az iskolai oktatás ez által, mert a diákok végső soron egyszerre fejezik be a tanulmányaikat az adott tantárgyból és kb. egy szinten haladnak végig a középiskolában, más részt az érettségi vizsgának is megőrzi azt a hagyományát - az SMKH Oktatási Főosztályának, vezetője, Varga Mária.

Idén egyébként 400 pontot lehet szerezni a tanulmányi eredménnyel, vagy az érettségi vizsga duplázásával. Emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért és diákolimpiai címért pedig összesen plusz 100 pont szerezhető.

Címkék: szabály, érettségi, változás, kultúra