A Jogi Beszélgetések konferencián a szakmai vezető és képviselői megvitatták tapasztalataikat a szervezetek új hatásköreiről, valamint elemezték az új büntető- és polgári törvénykönyv.

jogi beszélgetés

- 22 esztendőn keresztül az ország jogásztársadalmának vezetőit, jogászprofesszorokat köszönthettük itt Kaposváron és minden alkalommal eljönnek. Ez megtiszteltetés számunkra - Kaposvár polgármestere szerint rangot ad a városnak, hogy a szakemberek minden esztendőben itt beszélhetik meg meg az újabb jogi kihívásokra adandó válaszokat.

Az Alkotmánybíróság elnöke a testület új feladatáról, a választási hatásköréről beszélt.

A Kúriának már volt dolga a választási jogorvoslatokkal – erről már Darák Péter elnök beszélt. - A Nemzeti Választási Bizottság határozatainak a vizsgálatát a Kúria végzi. Az elmúlt időszakban viszonylag nagy számú kérelem érkezett, ezeket a törvény által előírt 3 napos határidőn belül elbíráltuk - mondta a Kúria elnöke.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint meghatározó, hogy legyen társadalmi bizalom a bíróságok iránt. Magyarország pedig ezen a téren a legújabb felmérések szerint is jól teljesít.

- 16 uniós ország van mögöttünk a sorban. 28-an vagyunk. Tehát nagyon jó eredményeket tudhatunk magunkénak - mondta az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Dr. Handó Tünde.

A legfőbb ügyész hatékonyabb működést remél attól az új stratégiától, ami 2014 és 2020 között határozza majd meg a szervezet céljait.

- Az ügyészség törvényes és értékalapú működése az hatékony legyen, illetve átlátható és ellenőrizhető legyen - tette hozzá Dr. Polt Péter.

Az Országos Ügyvédi Kamara elnöke szerint egy jogrendszer életében is kivételes, amikor néhány éven belül új büntető- és polgári törvénykönyv, valamint új büntető eljárás és a polgári eljárási törvények születnek. Mint fogalmazott: ez nemcsak a teljes jogász szakma számára nagy kihívás, hanem az intézményeket is fel kell készíteni az alkalmazásra.

Címkék: megbízunk, handó, bíróság, bíró, kaposvár, kultúra