nyelviskola


Mátyás királyt és világát idézték fel az országos tanítói versenyen a kaposvári gyakorló iskola tanulóinak. A tanítónőnek készülő Eszter azt mondja, gyerekkora óta készül a pályára.

- A gyerekekkel lehet sokat foglalkozni, nekem ez a minden, hogy látni a gyerekek arcán, ha valamit megértenek, valamit megtanítok nekik és csillog a szemük, az felbecsülhetetlen, ez nagyon jó érzés - mondta Szuhár Eszter, a Nyíregyházi Főiskola hallgatója.

Az új köznevelési törvénnyel a kormány szerint már nem csak a gyerekek megbecsülését tudhatják magukénak a tanárok. Ezt van, aki a szakmából is alátámasztja.

- Úgy gondolom anyagi, szakmai, erkölcsi megbecsülésben és ez ráfér a pedagógusokra mindenképpen. Úgy gondolom itt volt az ideje, hogy ezen a téren is rendet tegyünk - tette hozzá Ladányiné Kozár Anikó, az Apáczai Kiadó megyei szakreferense.

Átlagosan havi 20 ezer forinttal kaphat többet az, aki megkapja a pedagógus 2-es minősítést. A magasabb bérbesorolással azonban kötelezettségek is járnak. Az első mindjárt egy héten belül lejár. Eddig kell ugyanis bejelentkezni a pedagógus 2-es programba. Novemberig pedig úgynevezett portfóliót kell összeállítaniuk munkájukról a legalább 8 év szakmai gyakorlattal és szakvizsgával rendelkező tanároknak. Ez rengeteg papírmunkával jár. A minősítő rendszer 30 ezer tanítót, tanárt érint.

- Mindenkit a pedagógus 1-be soroltak be, annak ellenére, hogy a sztrájkbizottság és a kormány megállapodásában az volt benne, hogy a pedagógus 2-be kerülnek azok a kollégák, akiknek szakvizsgájuk van, ez nem történt meg, csak könnyítés történt - válaszolta Szigeti Mariann, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke.

Korábban kifogásolták azt is, hogy az alacsonyabb végzettségű pedagógusok bírálhatták a magasabban képzetteket. A mától hatályos kormányrendelet ezt kizárja. A többi kötelezettség azonban megmaradt.

Címkék: fizetés, jelentkezés, tanár, emelés, 2014, kultúra