A maszkázás egy régi népszokás, amolyan télűző mókázás; mindig húshagyó kedden tartják - írta egyik kedves Olvasónk. Noémitől megtudtuk, hogy a falubeliek kisebb csoportokba szerveződnek és elfedik arcukat. Bármit felvehetnek, a fontos az, hogy ne ismerjék fel őket. A gyerekek napközben, a felnőttek pedig este indulnak útnak.

Házról házra járnak és mindenhova beköszönnek. A házigazdának illik ajtót nyitni és vendégszeretőnek lenni. Fánkkal, alkohollal, vagy akár kisebb ajándékkal kell megkínálni a maszkásokat, akik ez idő alatt nem szólalhatnak meg, csak mutogathatnak. Akit felismernek, az felfedheti magát, de akit nem, az nem veheti le álarcát.


Kattintson, és nézze meg a csökölyi maszkásokat!Kattintson, és nézze meg a csökölyi maszkásokat!Kattintson, és nézze meg a csökölyi maszkásokat!Kattintson, és nézze meg a csökölyi maszkásokat!Kattintson, és nézze meg a csökölyi maszkásokat!
Kattintson, és nézze meg a csökölyi maszkásokat!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Ezzel a farsang utáni mulatozással készülnek fel csökölyiek a böjtre. A böjt ideje alatt ugyanis nem szabad lakodalmat vagy bált tartani, mulatni és lakomákat rendezni.

Címkék: kínál, télűző, csökölyi, maskara, böjt, farsang, falu, kultúra