1 (6).jpg

A sokácok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A mohácsi sokácok körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A busójárás tradicionális elemei a kezdetek óta változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt. A mohácsi hagyományőrzők a közelmúltban a somogyi megyeszékhelyen is vendégszerepeltek.


Fotógalériánk kattintásra indulFotógalériánk kattintásra indulFotógalériánk kattintásra indulFotógalériánk kattintásra indulFotógalériánk kattintásra indulFotógalériánk kattintásra indulFotógalériánk kattintásra indulFotógalériánk kattintásra indulFotógalériánk kattintásra indulFotógalériánk kattintásra indulFotógalériánk kattintásra indulFotógalériánk kattintásra indulFotógalériánk kattintásra indul
Fotógalériánk kattintásra indul
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Hegedűs Emese, az esemény egyik fő szervezője az MTI-nek elmondta: az érdeklődők szórakoztatásáról 40 busócsoport 950 busója és 150 egyéb maskarása gondoskodott, de emellett rekord az is, hogy a fesztivál idejére 240 népművész, iparművész, kézműves, vendéglős kapott engedélyt a Duna-parti városban való árusításra.

A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között farsangi felvonulás, dudástalálkozó, népdaléneklési verseny, többféle táncház és színházi produkció, számos néptánc-előadás, busóbál, busólakodalmas, valamint maszkfaragó foglalkozások és kiállítások is szerepeltek.

A szervezők arra számítanak, hogy az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára 2009-ben felvett busójárás kiemelt rendezvényeire a helyszínen a tavalyihoz hasonlóan mintegy 80 ezer ember lesz kíváncsi.

forrás: MTI; fotó: Sóki Tamás és Mohai Balázs (MTI), illetve Marosi Gábor

Címkék: busó, Mohács, járás, fotó, tél, kultúra