A brit Steve McQueen történelmi drámája, a 12 év rabszolgaság kapta a legjobb filmnek, Cate Blanchett a legjobb női, Matthew McConaughey pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést a vasárnapi 86. Oscar-díjátadó gálán, amelyen a Gravitáció révén a legjobb rendezőnek választott mexikói Alfonso Cuarón történelmet írva lett a kategória első latin-amerikai díjazottja.


Az est nagy győztese épp Cuarón űrdrámája lett: tíz jelöléséből hetet váltott díjra. Oscar-szobor nélkül maradt viszont David O. Russell szintén tíz kategóriában jelölt Amerikai botrány című filmje, valamint Martin Scorsese öt kategóriában esélyes alkotása, A Wall Street farkasa. A 12 év rabszolgaság - az első legjobbnak választott film, amelyet fekete bőrű rendező jegyez -, meghozta az első Oscar-díjat Brad Pittnek, aki korábbi négy jelölése után producerként vehette át az aranyozott szobrocskát. Az alkotás kilenc jelöléséből három esetben diadalmaskodott, elnyerte a legjobb női mellékszereplő és a legjobb adaptált forgatókönyv díját is. A legjobb eredeti szkript A nő című filmé lett. Spike Jonze nemcsak írója, hanem rendezője is a filmnek.

Az Aviátor után második Oscar-díját nyerte Cate Blanchett, akit a Woody Allen Blue Jasmine című filmjében nyújtott alakításáért jutalmaztak. A 44 éves ausztrál színésznőt idén ötödször jelölték Oscar-díjra. Allen filmjében egy férjében csalódott, meghasonlott nőt alakít, aki a New York-i társasági életet otthagyva San Franciscóba költözik a testvéréhez, hogy összeszedje magát.

A szerepéért alaposan lefogyó McConaughey, a nyolcvanas években játszódó AIDS-dráma sztárja először kapta meg az Oscar-díjat és először is jelölték. Alakítását korábban Golden Globe-díjjal is elismerték.

Filmbéli partnere, Jared Leto vette át a legjobb férfi mellékszereplő díját. A színész-zenész a film alkotóin kívül édesanyjának és fivérének mondott köszönetet azért, hogy valóra válthatta álmát, majd elmondta, ezen az estén Ukrajnától Venezueláig azokra is gondol, akik hozzá hasonlóan meg akarják valósítani vágyaikat.

A nőknél a kenyai Lupita Nyong'o első fekete bőrű afrikai színésznőként nyerte el az Oscart. "Mindegy honnan jössz, számítanak az álmaid" - hangsúlyozta, és köszönetet mondott a film rendezőjének, Steve McQuennek, valamint színésztársainak és családjának.

A legjobb idegen nyelvű film Paolo Sorrentino A nagy szépség című alkotása lett. Olasz film 1998 óta nem győzött ebben a kategóriában, akkor Az élet szép alkotói vihették haza az Oscart. Sorrentino filmje az olasz felső tízezer életét mutatja be egy kiábrándult, cinikus újságíró, a társasági élet központi figurája történetén keresztül, miközben költői képet fest Rómáról. A film korábban többek között az Európa Filmdíjat is megkapta. A 43 esztendős nápolyi rendező Federico Fellininek, Nápolynak és a futballsztár Diego Maradonának is megköszönte a díjat.

A legjobb egészestés animáció a Jégvarázs lett, a film meghozta az első Oscar-díjat e kategóriában a Disney animációs stúdiónak.

A legjobb dokumentumfilmért a 20 Feet from Stardom, a legjobb rövid dokumentumfilmért pedig azt a The Lady in Number 6: Music Saved My Life című alkotást jutalmazták Oscarral. Utóbbi 110 éves hőse, a világ minden bizonnyal legidősebb holokauszt-túlélője, Alice Herz-Sommer a napokban hunyt el. A legjobb rövidfilm a Helium, a legjobb animációs rövidfilm pedig a Mr. Hublot lett.

A technikai díjak javát a Gravitáció vitte el, a Sandra Bullock főszereplésével készült háromdimenziós sci-fi a legjobb vágás, a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés díját és a vizuális effektusokért járó szobrot is elnyerte, és ez a film diadalmaskodott az operatőrök között is.

Steve Price révén a Gravitációé lett a filmzenéért járó Oscar is. A legjobb betétdalnak a Let It Go címűt választották a Jégvarázsból.

A legjobb jelmez és a legjobb díszlet díját A nagy Gatsby című Baz Luhrmann-film alkotói nyerték. Mindkét esetben a díjazottak között volt Catherine Martin, a világhírű ausztrál rendező immáron háromszoros Oscar-díjas felesége. A sminkért és a frizuráért járó Oscart a Mielőtt meghaltam című filmnek ítélték oda.

Címkék: oscar, hollywood, mozi, film, díj, kultúra