diploma


Diplomamentő programot indít a kormány, amely azoknak a fiataloknak segíthet, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik diplomához. A programra azok jelentkezhetnek, akik nem rendelkeznek diplomával, de már államvizsgáztak, nincs hallgatói jogviszonyuk és legfeljebb 35 évesek. A gyesen, gyeden lévőknél nincs életkori korlátozás, és az elbírálásnál előnyben részesítik majd a regisztrált álláskeresőket.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az MTV Ma reggel című műsorában elmondta, hogy Magyarországon körülbelül 50 ezer fiatalnak porosodik a tanulmányi osztályon a diplomája, s ennek oka a nyelvvizsga hiánya. Az államtitkár szerint ez egy óriási szám, holott vannak olyan térségek, ahol nagy szükség lenne a diplomásokra.

Az eredeti terv szerint legfeljebb 35 évesek jelentkezhetnek a programra, de Czomba Sándor közlése szerint ez változhat. Elmondta, hogy sok 35 évesnél idősebb ember is megkereste, mert szívesen részt vennének a programban. „Halkan azt mondom, hogy lehet, alszunk még rá egyet, és nyitva hagyjuk az efölötti korosztálynak is” - közölte. Hozzátette: „Nem biztos, hogy túlságosan egészséges, ha korhatár szerint korlátozzuk a lehetőséget”.

A 35 éves korhatárt egyébként azért szabták, mert körülbelül 10 éve él a jogszabály, amely a diploma feltételéül szabja a nyelvvizsgát.

A program során a jelentkezők 240 órás tanfolyamon vesznek részt, tehát teljesen kezdő szintről nem lehet jelentkezni, okvetlenül szükséges az alapfokú nyelvismeret. A programban részt vevő képzők szintfelmérővel fogják tesztelni a fiatalok tudását. Továbbá túljelentkezés esetén figyelembe veszik majd, hogy a jelentkező hátrányos térségből jelentkezik-e, illetve, hogy a diplomája munkaerő-piaci szempontból releváns vagy kevésbé releváns – közölte Czomba Sándor.

A program iránt érdeklődök valószínűleg márciustól, a képzők pedig a hónap végétől pályázhatnak.

Címkék: túlkoros, akció, diploma, mentő, somogy, kultúra