A templomoknak szellemi központoknak is kell lenniük, mondta Balás Béla a Szent Margit Templom felújítása alkalmából tartott ünnepi szentmisén. A megyéspüspök szerint a templomoknak lelkülete van, amit az ide betérőknek érezni kell. A 70 éves Szent Margit templom belül teljesen megújult az elmúlt évben. A villamoshálózatot, a padlózatot és a fűtést is kicserélték. A felújítás részben állami támogatásból, részben pedig a hívek adományaiból valósulhatott meg.

Szinte egy új templom fogadta híveket vasárnap délelőtt. Az elmúlt egy évben kicserélték a padlózatot és a villamoshálózatot. Új világítótesteket szereltek fel a falakra. De a tetőt is felújították, sőt új orgonát is vásároltak. A 70 éves templomban ekkora felúíjtás még soha nem történt. A beruházást a hívek 3 millió forinttal támogatták, amihez az állam még 12 milliót adott.   

Balás Béla megyéspüspök ünnepi beszédében kiemelte: a templomok az ország szellemi központjai, fontossak minden közösség életében.  

A plébános Rumszauer Miklós szerint a felújítással lelkileg is megújulhat a templom.     

- Ahhoz, hogy lélekben megtudjunk újulni, ahhoz vannak materiális tárgyi szükségletek is. Nagyon fontos szempont számomra, hogy a hívek jól érezzék magukat a vasárnapi istentiszteleteken és egyáltalán Isten házában. Hogy ez legyen otthonos, hogy ez legyen barátságos - mondta a Szent Margit, Szent József Templom plébánosa, Rumszauer Miklós.

Az ünnepségen átadták az Arany Rózsafüzér-díjat is, amelyet a Polgár és a Perczel házaspár vehetett át. A két család a fiatalokat támogatja már több mint 10 éve. Táborokat szerveznek és keresztény értékrendet közvetítenek nekik.  

A plébános szerint nagyon fontos a fiatalok lelki, szellemi támogatása hiszen ezzel egy pozitív értékrendet kaphatnak.

Címkék: margit, felújít, templom, megújul, kultúra, Kaposvár