keleti nyitás

Decemberben Orbán Viktor törökországi látogatásának részeként írt alá szándéknyilatkozatot a testvérvárosi kapcsolat felvételéről Szita Károly és Üsküdar város polgármestere. A Kaposvári Egyetemen és az isztambuli Marmara egyetemen közös kutatásokat végeznek majd. Már most is vannak török hallgatók Kaposváron, de még több érkezhet.

- 20-22 hallgató az egyetemen már jelen van a török egyetemekről, és a kormány által meghirdetett keleti nyitás keretében a mi egyetemünk is elgondolkodott, hogy ezt a nemzetköziesedési folyamatot hogyan tudnánk segíteni - mondta a Kaposvári Egyetem rektora, Prof dr. Szávai Ferenc.

A Kaposvári Egyetem és az Iszlám Tudományok Kutatóintézete nemcsak kulturális és oktatási területen működik együtt, hanem a gazdasági válságnak ellenálló török pénzügyi és bankrendszert is vizsgálják.        

Szita Károly polgármester a gazdasági kapcsolatok bővítését is szorgalmazza, mert Törökország az évtized végére a világ 10 legfejlettebb állama közé tartozhat.   

- Február második felében polgármester kollégámat az ottani kormányzóval együtt várom Kaposvárra - mondta Kaposvár polgármestere, Szita Károly. Hozzátette: előkészítjük azt a 20-30 üzletemberből álló delegációt is akik tőlünk utaznak Isztambula. Onnan pedig érkezik egy török delegeáció a városunkba.

Már van török befektető Kaposváron, hangsúlyozta a polgármester. A cég a Nabi telephelyen 20 millió eurós beruhással 200 embernek ad munkát.

Címkék: keleti, nyitás, Szita, egyetem, kaposvár, kultúra